Obavijesti

News

Komentari 112

Druga vremena: Muslimani se smijali ideji da žena nosi burku

Druga vremena: Muslimani se smijali ideji da žena nosi burku
1

I dok su ljudska prava i slobode na zapadu u posljednjih nekoliko desetljeća na uzlaznoj putanji, teško je pojmiti da se u nekim zemljama odvija suprotni proces

VIDEO

Nažalost, kada danas razmišljate o Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Libiji ili Siriji, na pamet vam najvjerojatnije prvo pada spaljena zemlja i razrušeni gradovi usred pustinje. No, još samo prije nekoliko desetljeća (a Sirija i Libija i samo prije nekoliko godina) te su zemlje živjele životom koji je iz današnje perspektive u potpunosti nezamisliv.

Tomu svjedoče i fotografije Afganistana iz 60-ih godina prošloga stoljeća . Mnogi će se složiti kako su stvari otišle nizbrdo kada su Sovjeti došli u Afganistan, a za njima i Amerikanci kako bi uvježbali njihovu opoziciju kasnije poznatu kao Al Quaida . Čak i kad su se obje velesile maknule iz te zemlje, ona se više nikada nije oporavila, ne samo ekonomski već i ideološki. Prisutnost stranih sila otvorila je prostor ekstremizmu i drastičnom smanjenju ljudskih sloboda. Očekivano, u tom su procesu najviše pretrpjele žene.

Iako milijuni muslimanki svakoga dana svojevoljno s ponosom nosi burku, u nekim je zemljama ona obaveza čije se nepoštovanje drastično kažnjava . Upravo zbog toga zanimljivo je vratiti se nekoliko desetljeća unatrag i vidjeti koliko su neke tradicionalne muslimanske sredine drugačije i opuštenije gledale na ideju o nošenju burki.

Ovih dana tako se društvenim mrežama (još jednom) proširila snimka govora drugog egipatskog predsjednika Gamala Abdela Nassera koji je pred građanima 1958. godine prepričao iznimno zanimljivi sastanak s tadašnjim vođom Muslimanskog bratstva.

VIDEO

- Godine 1953. zaista smo razmišljali o kompromisu s Muslimanskim bratstvom i pričali smo s njima da vidimo jesu li se urazumili. Sreo sam se s njihovim vođom, započeo je svoj govor Nasser.

- Sjedili smo i on mi je iznio njihove zahtjeve. Što je tražio? Prva stvar koju je tražio je bila da nošenje burke postane obavezno za sve žene u Egiptu . Svaka bi žena na ulici morala nositi i tarhu (marama koja se nosi preko glave), priopćio je Nasser okupljenoj gomili koja je prasnula u smijeh.

- Neka si ju sam nosi , povikao je jedan muškarac iz publike i izazvao još veću salvu smijeha, a nasmijao je i predsjednika.

- Rekao sam mu, ako donesemo takav zakon, svi će reći da smo se vratili u vrijeme Al-Hakim bi-Amr Allaha (vladar iz 11. stoljeća) koji je ljudima zabranio da ulicom hodaju po danu i to su mogli činiti samo noću.

- Moje je mišljenje kako svaka osoba u svojoj kući sama određuje svoja pravila, a on mi je rekao: 'Ne, ti si vođa, ti imaš odgovornost'. Rekao sam mu: 'Gospodine, vi imate kći u medicinskoj školi i ona ne nosi tarhu. Zašto nju ne prisilite da nosi tarhu?', prisjetio se Nasser i izazvao gromoglasan pljesak.

- Ako niste u stanju prisiliti jednu ženu da nosi tarhu, a ona vam je kći, kako onda očekujete da ću ja to uspjeti s deset milijuna žena, zaključio je Nasser u snimci koju je u samo nekoliko dana pogledalo 200 tisuća ljudi.

Giphy

Gamal Abdel Nasser je zamijenio Josipa Broza Tita na poziciji generalnog tajnika Pokreta nesvrstanih, a funkciju predsjednika Egipta obnašao je od 1954. sve do smrti 1970. godine. Upravo on bio je na čelu Egipatske revolucije 1952. godine, a sve do danas je u arapskom svijetu ostao upamćen kao simbol arapske slobode i digniteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 112
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.