Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
615 komentara

'Drugi gay parovi će zbog ovog iseliti, ali mi ne idemo nigdje!'

Po Zakonu o životnom partnerstvu Mladen i Ivo su obitelj. Jedan su od tri istospolna para u državi koji su se prijavili za udomljavanje djece. Odbijeni su iako su zadovoljili stručne procjene

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
615 komentara

Bili smo spremni da će Sabor izglasati zakon kojim je istospolnim parovima onemogućeno udomljavanje djece, ali u tom trenutku osjećao sam se loše. Emocije su me obuzele. Bila je to mješavina fizičke boli i velike tuge, ispričao je Mladen Kožić, koji je s partnerom Ivom Šegotom tužio Hrvatsku zbog diskriminacije.

POGLEDAJTE VIDEO:

U vrijeme izglasavanja zakona bili su u parlamentu na okrugom stolu koji se bavio pravima djece u obiteljima 21. stoljeća. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Za mene je izglasavanje ovakvog zakona veliko razočarenje. Nadao sam se da će politika ipak biti hrabrija i napraviti civilizacijski pomak, jer pitanje udomljavanja nije svjetonazorsko nego pitanje ravnopravnosti građana. Ovo razočaranje nije samo naše nego i djece koja će još jedan Božić biti u domu. Iako sustav brine za djecu oni trebaju dom, svoju sobu, zagrljaj i svu moguću potporu - rekao je Ivo. 

POSLALI ČESTITKU VLADI Gay par: 'Htjeli smo udomiti dijete, zato sad tužimo državu'

Po Zakonu o životnom partnerstvu Mladen i Ivo su obitelj. Jedan su od tri istospolna para u državi koji su se prijavili za udomljavanje djece. Odbijeni su iako su zadovoljili stručne procjene, jer Zakon o udomiteljstvu ne prepoznaje istospolne parove kao obitelj.

Ne želimo dići ruke od naše obitelji i sna, jer vjerujemo da možemo biti dobri roditelji

Njih dvojica očekuju da se njihova tužba pred Upravnim sudom, kao i ocjena ustavnosti zakona pred Ustavnim sudom, koju će tražiti udruga "Dugine obitelji" čiji su članovi, riješi u razumnom roku.

Nadaju se da neće trebati tužiti Hrvatsku pred europskim sudom za ljudska prava, no spremni su i na to kako bi ostvarili svoj san. 

TOMISLAV KLAUŠKI Ivan Vrdoljak priča o hrabrosti. Pa je njegov HNS bio suzdržan

- Nismo se obeshrabrili iako to nije slučaj s drugima. Istospolni par kojem je stopirano udomljavanje prije upoznavanja djeteta napustit će Hrvatsku, kao i mnogi drugi. Mi iz Hrvatske ne idemo. Ne želimo dignuti ruke od naše obitelji i sna, jer vjerujemo da možemo biti dobri roditelji - poručili su Mladen i Ivo. 

Politika je toj djeci napravila veliku i nepovratnu štetu, kao i našim proširenim obiteljima: majkama, sestrama, očevima kojima su poručili da su odgojili djecu koja su nesposobna brinuti se za druge

Država, kažu, dobro zna da već ima gej-udomitelja, koji su dijete udomili kao samci, a ima biološke ili posvojene djece koja žive s dvije mame ili s dva tate. 

Zagreb: Sabor izglasovao novi Zakon o udomiteljstvu i Vladinu mirovinsku reformu ŽESTOKO U SABORU Zakon o udomiteljstvu prošao, gay parovi neće moći udomiti

- Politika je toj djeci napravila veliku i nepovratnu štetu, kao i našim proširenim obiteljima: majkama, sestrama, očevima kojima su poručili da su odgojili djecu koja su nesposobna brinuti se za druge. Andrej Plenković, Nada Murganić i Ivan Vrdoljak morat će živjeti s time što su napravili - poručili su Mladen i Ivo.

Zajedno su pet godina, a u životnom su partnerstvu od 2015. Žele udomiti romsko dijete bilo koje dobi, braću, sestre, pa i s lakšim zdravstvenim problemima, koju malo tko želi. Mladi su, obrazovani i financijski situirani, ali za državu su nepodobni za udomljavanje djece, koje je, ističu, moguće u 22 europske države, primjerice u Španjolskoj, Portugalu. Austriji, Irskoj, Češkoj.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message