Obavijesti

News

Komentari 785

Glasao i Plenković, stigli novi podaci o izlaznosti, dosta je manja nego u prvome krugu

Glasao i Plenković, stigli novi podaci o izlaznosti, dosta je manja nego u prvome krugu
16

U Hrvatskoj se u nedjelju održava drugi krug lokalnih izbora nakon kojih će biti jasno i tko će u iduće četiri godine biti gradonačelnici četiriju najvećih gradova, ali i Vukovara, Varaždina, Pule, Siska…

PRATITE IZBORE UŽIVO: Emisija u studiju 24sata od 18:15

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
PODACI O IZLAZNOSTI

U drugom krugu lokalnih izbora do 16:30 glasovalo je 29.18 posto birača, objavio je DIP.

Podsjetimo, do 11:30 glasovalo je 14,09  posto birača (a u prvom krugu do 11:30 na birališta je izašlo 15,47%).

Detaljni prikazu po županijama pogledajte OVDJE.

GLAS IZ SAMOIZOLACIJE

Želju za glasovanjem izrazilo je 186 birača pozitivnih na covid i njih 349 u samoizolaciji, ukupno 535, rekao je Hini u nedjelju poslijepodne član i glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski, podsjetivši da je prije 14 dana takvu želju imalo 2360 birača.

Birači kojima je izrečena samoizolacija, kao i oni koji na biračko mjesto ne mogu doći zbog teže bolesti, nemoći ili invaliditeta, mogli su o tome obavijestiti nadležno izborno povjerenstvo najranije tri dana prije izbora ili birački odbor u nedjelju do 12 sati o svojoj želji.

Birač pozitivan na covid ne može na biračko mjesto, njemu pred vrata kuće ili stana dolaze članovi biračkog odbora, tamo glasuje uz pomoć osobe od povjerenja, te ne smije imati neposredan kontakt sa članovima biračkog odbora.

Ipak, da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Ispred kuće, odnosno stana, glasuju i osobe u samoizolaciji.  

Hrvatska sad već ima iskustvo glasovanja birača zaraženih covidom i onih u samoizolaciji, prvi put glasovali su na izborima za Hrvatski sabor u srpnju prošle godine te pretprošle nedjelje.

15.00

Varaždin: Ivan Čehok, kandidat za gradonačelnika, glasovao na lokalnim izborima

24sata

Radimir Čačić, kandidat za župana, glasovao na lokalnim izborima

24sata

I Anđelko Stričak glasovao 

24sata

Zagreb: Andrej Plenković glasovao

24sata
14.00

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba razriješilo je dužnosti predsjednicu, potpredsjednicu i članicu biračkog odbora u na biračkom mjestu 282 - OŠ Kralja Tomislava, Nova cesta 92. jer su se fotografirali s kandidatom za gradonačelnika Grada Zagreba Tomislavom Tomaševićem.

Izborno povjerenstvo Grada Zagreba primilo je u 9,35 sati prijavu o tom događaju na spoemnutom biračkom mjestu, te je odmah razriješilo Izborno povjerenstvo Grada Zagreba odmah je reagiralo i razriješilo tri članice biračkog odbora  na iste dužnosti imenovalo nove osobe.

U priopćenju Izborno poverenstvo Grada Zagreba podjetil je kako, sukladno članku 35. stavku 3. Zakona o lokalnim izborima, izborna šutnja počinje protekom izborne promidžbe, a završava na dan održavanja izbora u devetnaest sati.

Za vrijeme izborne šutnje zabranjuje se javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Također, Izborno povjerenstvo poziva medije i medijske nakladnike da uklone postojeće fotografije članova biračkog odbora i kandidata za gradonačelnika te da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi. 

 

13.30

GONG o izbornom jutru: Građani i građanke prijavljuju kršenje izborne šutnje

 Osim kršenja izborne šutnje, upita o biračkim mjestima i biračkim listićima, izborno jutro prošlo je relativno mirno, izvijestila je u nedjelju nestranačka i nevladina udruga GONG (Građani Organizirano Nadgledaju Glasanje).

Brojne pritužbe odnosile su se na kršenje izborne šutnje, najčešće putem društvenih mreža i pojedinih portala. Isto tako, nekoliko građana i građanki iz različitih zagrebačkih kvartova prijavili su distribuiranje letaka određenoga kandidata kao oblik kršenja izborne šutnje.

S obzirom na upite koje dobiva o broju biračkih listića koje će građani dobiti na biračkim mjestima, GONG je objasnio da u drugom krugu lokalnih izbora birači i biračice od biračkog odbora mogu dobiti jedan ili dva listića - za gradonačelnika_icu i/ili župana_icu. Ako su gradonačelnici_e ili župani_ce izabrani u prvom krugu, tada birači glasaju za kandidate ili kandidatkinje za funkciju koja još nije izabrana. U Gradu Zagrebu građani i građanke mogu dobiti samo jedan listić, zbog specifične situacije jer je Zagreb ujedno i županija, pa nema izbora za posebnu funkciju župana. 

Navedeno je da građani i građanke nerijetko kontaktiraju GONG s upitima kako glasati od kuće ako su u izolaciji ili samoizolaciji ili su pak bolesni. S tim u vezi GONG je istaknuo da građani mogu do podneva kontaktirati birački odbor i zatražiti glasanje od kuće. 

GONG apelira  na građane i građanke da prije izlaska na biralište u Registru birača potraže adresu svoga biračkog mjesta.

Podsjeća se da GONG tijekom cijelog dana pruža informativnu podršku biračicama i prima neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima kako bi reagirao na njih.

GONG se može kontaktirati putem e-maila gong@gong.hr, telefona 01-4825-444 te Facebook i Twitter profila, a sve detaljnije informacije dostupne su na www.gong.hr. 

Na kraju, GONG podsjećada je za organizaciju i provođenje izbora odgovorno Državno izborno povjerenstvo kojemu se svi sudionici izbora mogu obratiti putem telefona 01-4569-712 i 01-4569-713 te e-maila dip@izbori.hr.

Komentari 785