Obavijesti

News

Komentari 396

'Država čak i može prisiliti na cijepljenje, ali poslodavac ne'

'Država čak i može prisiliti na cijepljenje, ali poslodavac ne'

Vladin plan o cijepljenju 55 posto građana do ljeta doživio je fijasko. Cijepljeno ih je tek 46 posto, a iz Vlade kažu da će potpore poslodavcima ovisiti upravo o tome koliko je zaposlenih u pojedinoj tvrtki cijepljeno

Koliko cijepljenih radnika, toliko potpora. Vrlo jednostavno, smatraju iz Vlade. Tko želi boljitak zemlje, poručuje premijer Andrej Plenković, cijepit će se.

No u ovoj priči nije baš sve tako jednostavno. I svatko drži svoju stranu i uvjerenja. Prvi problem je što cijepljenje nigdje u svijetu, pa tako ni kod nas, nije obavezno. Sve je više kritika i na račun toga da bi Vlada uvjetovala potpore za očuvanje radnih mjesta privatnicima.

- Plaće i potpore nisu isto. Bilo koja potpora se može uvjetovati - naglašava premijer.

Jednako tako smatra i stručnjak za ustavno pravo, prof. Branko Smerdel.

- U Ustavu postoji odredba da se sloboda poduzetništva može ograničiti radi zaštite zdravlja ljudi - kaže. No Viktor Gotovac, stručnjak za radno pravo, ističe:

- Poslodavci ne mogu prisiliti radnike na cijepljenje, ali država može. Ali to onda mora urediti zakonski. Neki poslodavci, koji su već kažnjeni jer posluju s poteškoćama, sad bi trebali biti dodatno kažnjeni - kaže. A izvlačeći posljednjih dana podatke od ministara, otvara se i drugi problem. A taj je da Vlada ni u svojim redovima nije “motivirala” zaposlenike na cijepljenje. Najveći fijasko je upravo kod ministra zdravstva Vilija Beroša. U njegovu ministarstvu, jedva je otkrio, cijepilo se poražavajućih 35 posto djelatnika. A ministar Tomislav Ćorić rezolutno odbija ulaziti u intimu zaposlenih kod sebe pozivajući se na GDPR, a upravo to traži od privatnika. Tu je i treći problem - poslodavac ne može dati otkaz radniku jer se ne želi cijepiti.

- Obveza cijepljenja ne postoji i bio bi to nezakonit otkaz - kaže odvjetnica Ana Marija Kajić za N1. Iz udruge Glas poduzetnika najavljuju i tužbe.

- Najava Vlade da će segregirati zaposlene u privatnom sektoru temeljem cijepljenosti otvara sasvim novo poglavlje u povijesti terora i represije kojoj smo izloženi kao poduzetnici u Hrvatskoj - poručuje Dražen Oreščanin iz te udruge.