News

Komentari 15

Država će učiteljima morati dati uvećane plaće za šest posto?

Država će učiteljima morati dati uvećane plaće za šest posto?

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a riječ je o obvezi koju je država potpisala 2006. za vrijeme Vlade Ive Sanadera

Vrhovni sud odbacio je zahtjev za revizijom presude Županijskog suda koji je presudio u korist zaposlenice Geološkog instituta koja je tužila tu ustanovu zbog neisplate uvećane osnovice plaće prema sporazumu koji datira još u vijeme vlade Ive Sanadera, piše Jutarnji list.

To znači da državi prijeti val tužbi zaposlenika javnog sektora koje bi proračun mogle stajati i više od dvije milijarde kuna ako se Vlada ne dogovori sa sindikatima koji su već podnosili pilot-tužbe i redom su sve išle u njihovu korist.

Pilot-tužbe podnesene su zbog neisplate osnovice uvećane za šest posto u 2016., a riječ je o obvezi koju je država potpisala 2006. za vrijeme Vlade Ive Sanadera, no onda je došla globalna financijska kriza i sindikati i vlada su se dogovorili 2011. da će osnovica godišnje rasti za šest posto kad rast BDP-a na međugodišnjoj razini dosegne dva i više posto tijekom dva uzastopna tromjesečja.
To se dogodilo 2015. ali tada su Vlada i Državni zavod za statistiku tvrdili da rast BDP-a nije iznosio dva posto, nego su ga prvi put zaokružii na četiri decimale, pa je povećanje iznosilo 1,9998 posto.

Nakon toga krenule su pilot-tužbe a u sindikatu Preporod tvrde da je već oko 400 tužbi pravomoćno doneseno u korist radnika, te da bi u konačnici oko 170.000 zaposlenika javnih službi moglo profitirati od toga. Dosuđivani su iznosi od 5500 do 9000 kuna, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja naložilo je 3.rujna školama da pokrenu postupak revizije ako izgube tužbe.

Stav je Ministarstva, naime, da nisu bile ispunjene pretpostavke za primjenu sporazuma s obzirom na to da sadrži odredbu o odgađanju povećanja za onoliko kvartala za koliko je zabilježen pad BDP-a, te da se povećanje trebalo dogoditi tek u siječnju 2019., piše Jutarnji list.

Najčitaniji članci