Obavijesti

News

Komentari 216

Država je od turizma puna kao brod: Bit će još više za uhljebe

Država je od turizma puna kao brod: Bit će još više za uhljebe
1

Naime, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila značajan rast zarade u sektoru turizma. Predviđa se da bi ukupna zarada od turističkih djelatnosti u 2017. mogla iznositi rekordnih 10 milijardi eura

VIDEO

Novac koji Hrvatska ostvari sad u rekordnoj turističkoj sezoni u najvećoj će mjeri ići na vraćanje kredita. Građani tu veliku zaradu neće osjetiti na svojim budžetima.

Tvrdi to ekonomski analitičar Damir Novotny. Naime, Hrvatska je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila značajan rast zarade u sektoru turizma. Predviđa se da bi ukupna zarada od turističkih djelatnosti u 2017. mogla iznositi rekordnih 10 milijardi eura. Usporedbe radi, Hrvatska je prošle godine od turizma zaradila 8,6 milijardi eura.

- Povećanje broja noćenja i prihoda rezultat su vanjskih utjecaja. Hrvatska je još sigurna zemlja, pa možemo reći da su geopolitička kretanja i nesigurnosti glavni razlog povećanog interesa za našu zemlju. Uz to, ne smijemo podcijeniti ni investicije koje su se provele u sektoru turizma - tvrdi Novotny. Dodao je kako bi porast broja noćenja ove godine mogao dosegnuti rekordne brojke koje smo u Hrvatskoj imali prije početka tranzicije, 1988. Ipak, povećanje prihoda građani neće osjetiti na svojim budžetima.

- Većina novca nakon sezone ići će za povrat kredita. Građani će indirektno osjetiti povećanje kroz povećanu turističku potrošnju. Ona stvara radna mjesta u sektorima koji dobavljaju robe i usluge za turistički sektor, pa možemo reći da tih radnih mjesta ne bi bilo da nije turizma - rekao je Novotny. Tvrdi da se u ljetnom periodu stvorilo pedesetak tisuća radnih mjesta u turizmu, ali, upozorava, ona su samo sezonska. Drugim riječima, nakon sezone ti radnici više neće biti potrebni u turističkom sektoru. Istaknuo je i kako smatra da će se trend rasta prihoda u turizmu nastaviti i sljedećih godina.

- Rast će i dalje, investirat će se u renoviranja postojećih objekata, a neminovno će rasti i prihodi turističkih kompanija. Sve to će povećati ponudu i broj noćenja, ali sve skupa, nažalost, neće imati značajniji utjecaj na sveukupna ekonomska kretanja u Hrvatskoj. S Novotnyem se slaže i ekonomist i sveučilišni profesor Ljubo Jurčić koji je rekao kako predviđanja govore da će, ako do 2025. ne bude ekscesa, turizam kod nas svake godine rasti za otprilike tri do pet posto.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 216
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa