Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
14 komentara

Država sređuje papire: Nikad nisu upisali društvenu imovinu

Popis državne imovine sadržavat će popis vlasničkih udjela u trgovačkim društvima i popis nekretnina. U registru neće biti objavljena njihova vrijednost nego broj čestica

Screenshot/24sataTV
Foto: Screenshot/24sataTV
14 komentara

Registar državne imovine od sutra će, prvi put u povijesti, biti javan i dostupan na službenim stranicama Državnog ureda za upravljanje imovinom.

Glavni cilj njegove objave je razvoj integriranog sustava upravljanja imovinom i povećanje transparentnosti, rekao je zamjenik predstojnika Ureda za upravljanje državnom imovinom Alen Čičak.

Popis nekretnina i dionica

Popis imovine RH sadržavat će popis vlasničkih udjela u trgovačkim društvima i popis nekretnina. Podaci su prikupljani godinu dana.U registru neće biti definirana njihova vrijednost nego samo broj čestica. 

U javnosti se vrijednost državne financijske imovine procjenjivala na oko 31 milijardu eura. No, ta ja brojka promjenjiva i vrlo ju je teško odrediti, kazao je Čičak Tihomiru Ladišiću u današnjoj emisiji 'Dnevni red' na 24 sata TV.

Tzv. društvena imovina koja '90-ih nije upisana u ničije vlasništvo čini 10% ukupnog registra, dok je oko 12.000 čestica zasad u statusu pretvorbe.

Država ima 16.804 stambenih objekata

Do početka siječnja u Registar je uneseno 365.853 čestice za skup nekretnina po sljedećim kategorijama: rezIdencijalni objekti i vile (10), nekretnine koje se koriste za potrebe očuvanja suvereniteta RH (30), nekretnine koje koriste tijela državne uprave (806), građevinsko zemljište i građevine (2. 284), poslovni prostor (2.682),  poljoprivredno zemljište (2. 839), stambeni objekt (16. 804), javno vodno dobro (41.769) te šuma i šumsko zemljište (298.239).

Za 389 čestica nema podataka. To su nekretnine koje su ili u derutnom stanju ili iz nekog drugog razloga nisu u funkciji. Neki podaci kao što su OIB ili imena fizičkih osoba koji su suvlasnici nekretnina ostat će tajni.

50 milijuna kuna prihoda

Točnih podataka o ukupnim prihodima koje je država stekla dajući svoju imovinu u zakup još uvijek nema. Čičak je kazao da je poznato da je država od zakupnina stanova i poslovnih prostora uprihodovala 50 milijuna kuna. U ovoj godini se očekuje povećanje od minimalno 25 % da bi vlasništvo nad tom imovinom bilo profItabilno.

Država ima 458 dionica u trgovačkim društvima, odnosno 238 poslovnih udjela u trgovačkim društvima.  Tzv. trgovačkim društvima koja su od posebnog interesa, a ima ih oko 50-ak, upravlja posebno vladino povjerenstvo.

Registar će se nadopunjavati

Obveza objave Registra prvi put je uspostavljena 2010. Iako je trebao biti objavljen 1. siječnja, to se nije dogodilo jer su neki obveznici dostavili podatke na zadnji dan roka, 31. prosinca.

Registar će se svaka dva tjedna do mjesec dana nadopunjavati. Već sljedećom dopunom trebalo bi se dodati oko 600.000 novih čestica.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message