Obavijesti

News

Komentari 14

Država sređuje papire: Nikad nisu upisali društvenu imovinu

Država sređuje papire: Nikad nisu upisali društvenu imovinu
2

Popis državne imovine sadržavat će popis vlasničkih udjela u trgovačkim društvima i popis nekretnina. U registru neće biti objavljena njihova vrijednost nego broj čestica

VIDEO

Registar državne imovine od sutra će, prvi put u povijesti, biti javan i dostupan na službenim stranicama Državnog ureda za upravljanje imovinom.

Glavni cilj njegove objave je razvoj integriranog sustava upravljanja imovinom i povećanje transparentnosti, rekao je zamjenik predstojnika Ureda za upravljanje državnom imovinom Alen Čičak.

Popis nekretnina i dionica

Popis imovine RH sadržavat će popis vlasničkih udjela u trgovačkim društvima i popis nekretnina. Podaci su prikupljani godinu dana.U registru neće biti definirana njihova vrijednost nego samo broj čestica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U javnosti se vrijednost državne financijske imovine procjenjivala na oko 31 milijardu eura. No, ta ja brojka promjenjiva i vrlo ju je teško odrediti, kazao je Čičak Tihomiru Ladišiću u današnjoj emisiji 'Dnevni red' na 24 sata TV.

Tzv. društvena imovina koja '90-ih nije upisana u ničije vlasništvo čini 10% ukupnog registra, dok je oko 12.000 čestica zasad u statusu pretvorbe.

Država ima 16.804 stambenih objekata

Do početka siječnja u Registar je uneseno 365.853 čestice za skup nekretnina po sljedećim kategorijama: rezIdencijalni objekti i vile (10), nekretnine koje se koriste za potrebe očuvanja suvereniteta RH (30), nekretnine koje koriste tijela državne uprave (806), građevinsko zemljište i građevine (2. 284), poslovni prostor (2.682),  poljoprivredno zemljište (2. 839), stambeni objekt (16. 804), javno vodno dobro (41.769) te šuma i šumsko zemljište (298.239).

Za 389 čestica nema podataka. To su nekretnine koje su ili u derutnom stanju ili iz nekog drugog razloga nisu u funkciji. Neki podaci kao što su OIB ili imena fizičkih osoba koji su suvlasnici nekretnina ostat će tajni.

50 milijuna kuna prihoda

Točnih podataka o ukupnim prihodima koje je država stekla dajući svoju imovinu u zakup još uvijek nema. Čičak je kazao da je poznato da je država od zakupnina stanova i poslovnih prostora uprihodovala 50 milijuna kuna. U ovoj godini se očekuje povećanje od minimalno 25 % da bi vlasništvo nad tom imovinom bilo profItabilno.

Država ima 458 dionica u trgovačkim društvima, odnosno 238 poslovnih udjela u trgovačkim društvima.  Tzv. trgovačkim društvima koja su od posebnog interesa, a ima ih oko 50-ak, upravlja posebno vladino povjerenstvo.

Registar će se nadopunjavati

Obveza objave Registra prvi put je uspostavljena 2010. Iako je trebao biti objavljen 1. siječnja, to se nije dogodilo jer su neki obveznici dostavili podatke na zadnji dan roka, 31. prosinca.

Registar će se svaka dva tjedna do mjesec dana nadopunjavati. Već sljedećom dopunom trebalo bi se dodati oko 600.000 novih čestica.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina