Obavijesti

News

Komentari 2

Državna matura neće se odgoditi zbog štrajka učitelja

Državna matura neće se odgoditi zbog štrajka učitelja

Kako bi maturanti sa što manje stresa položili maturu na vrijeme, unatoč štrajku, iz Nacionalno centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ponudili su jedno od mogućih rješenja.

VIDEO

Iako se očekivalo kako će neko rješenje za maturante ponuditi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak to je učinio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji su moguće rješenje ponudili ministrici, neslužbeno doznaje Večernji list. 

Upravo je pitanje mature bilo jedno od najvažnijih pitanja među učenicima i roditeljima kada je započeo štrajk učitelja, no čini se kako će maturantima ići sve po rasporedu. Ako se nastava i produlji zbog izgubljenih dana u štrajku, maturantima se ta nastava neće oduljiti te će završiti školu 22. svibnja kako je i planirano.

Matura će im početi prvog dana u lipnju, a što se tiče mogućih rješenja, jedno je to da pisanje eseja iz hrvatskog započne ranije. On je predviđen za 19. lipnja u devet sati, a Nacionalni centar je predložio da se taj esej održi u travnju ili svibnju iduće godine.

On ne igra preveliku ulogu u ocjenjivanju jer je ministrica obrazovanja odlučila da on više neće imati prag prolaznosti pa tako ako i neki maturant dobije jedinicu na eseju, a dobro napiše ispit iz hrvatskog, osigurao si je prolaz.

Kada bi se esej pomjerio na neki drugi dan, tada bi 19. lipnja ostao prazan za neki drugi ispit. Uostalom ako se pomjeri datum eseja ocjenjivači će imati više dana za ocijeniti eseje pa će tako umjesto 600 ocjenjivača biti potrebno stotinjak njih jer se esej i ispiti neće morati ocijeniti u roku od pet dana. Time, naglašavaju iz Centra će i uštedjeti.

Službeni rezultati državne mature moraju biti objavljeni 20. srpnja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa