Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Državna matura neće se odgoditi zbog štrajka učitelja

Kako bi maturanti sa što manje stresa položili maturu na vrijeme, unatoč štrajku, iz Nacionalno centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja ponudili su jedno od mogućih rješenja.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
2 komentara

Iako se očekivalo kako će neko rješenje za maturante ponuditi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak to je učinio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja koji su moguće rješenje ponudili ministrici, neslužbeno doznaje Večernji list. 

Upravo je pitanje mature bilo jedno od najvažnijih pitanja među učenicima i roditeljima kada je započeo štrajk učitelja, no čini se kako će maturantima ići sve po rasporedu. Ako se nastava i produlji zbog izgubljenih dana u štrajku, maturantima se ta nastava neće oduljiti te će završiti školu 22. svibnja kako je i planirano.

Matura će im početi prvog dana u lipnju, a što se tiče mogućih rješenja, jedno je to da pisanje eseja iz hrvatskog započne ranije. On je predviđen za 19. lipnja u devet sati, a Nacionalni centar je predložio da se taj esej održi u travnju ili svibnju iduće godine.

On ne igra preveliku ulogu u ocjenjivanju jer je ministrica obrazovanja odlučila da on više neće imati prag prolaznosti pa tako ako i neki maturant dobije jedinicu na eseju, a dobro napiše ispit iz hrvatskog, osigurao si je prolaz.

Kada bi se esej pomjerio na neki drugi dan, tada bi 19. lipnja ostao prazan za neki drugi ispit. Uostalom ako se pomjeri datum eseja ocjenjivači će imati više dana za ocijeniti eseje pa će tako umjesto 600 ocjenjivača biti potrebno stotinjak njih jer se esej i ispiti neće morati ocijeniti u roku od pet dana. Time, naglašavaju iz Centra će i uštedjeti.

Službeni rezultati državne mature moraju biti objavljeni 20. srpnja.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message