Obavijesti

News

Komentari 19

Ministar Piletić: Hrvatima i djeci organizirat ćemo najbrži mogući prijevoz iz Zambije za Hrvatsku

Ministar Piletić: Hrvatima i djeci organizirat ćemo najbrži mogući prijevoz iz Zambije za Hrvatsku

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

„Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

Odluku je komentirao i ministar Marin Piletić.

- Dobili smo informaciju da je Visoki sud donio odluku o oslobođenju osmero Hrvata, nije utvrđeno nijedno kazneno djelo zbog čega su zadržani u Zambiji, nije bilo riječi o falsificiranju dokumenata. S njima je naš konzularni predstavnik, odvjetnici još čekaju pismenu odluku. Organizirat će se najbrži mogući transfer u Hrvatsku zajedno s četvero maloljetnih državljana Hrvatske, djecom koja imaju sve papire - rekao je Piletić, prenosi N1.

- Analizirali smo sva posvojenja iz DR Kongo. Nakon niza optužbi nekih političkih grupacija ta djeca izuzev dvije obitelji koje su iselile, svi su u Hrvatskoj, korisnici našeg zdravstvenog sustava, vrtića i osnovnih škola - dodao je Piletić.

Oslobođena Hrvatica: Djeca idu s nama iz Zambije u Hrvatsku!
Oslobođena Hrvatica: Djeca idu s nama iz Zambije u Hrvatsku!

Hina još nije dobila službenu potvrdu Ministarstva vanjskih poslova da su Hrvati oslobođeni. 

Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.