Obavijesti

News

Komentari 354

Grbin: Dvostrukih konotacija nema, 'Za dom spremni' je zločinački pozdrav, riješite to

Grbin: Dvostrukih konotacija nema, 'Za dom spremni' je zločinački pozdrav, riješite to
52

Državni vrh i udruge stradalnika obilježili su u četvrtak 76. obljetnicu proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenova odvojeno i pod strogim epidemiološkim mjerama

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
14.51

Predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus u srijedu je u Jasenovcu realnom ocijenio mogućnost da se do ljetne stanke u Saboru izglasaju izmjene Kaznenog zakona  kojima bi se sankcioniralo korištenje ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

"Smatram da nema problema da se to izglasa ako premijer i oni iz HDZ-a stoje iza onoga što govore", izjavio je Kraus upitan za mogućnost zakonskog sankcioniranja tog ustaškog pozdrava.

Riječ je o inicijativi koju je Kraus pokrenuo početkom ove godine.

Sudjelujući na obilježavanju proboja logoraša iz Jasenovca, Kraus je potvrdio da su na temu zakonskih izmjena do sada održana tri sastanka na kojima je okupio predstavnike parlamentarnih stranaka.

"Nisam odustao od toga. Vjerujem  da ćemo do ljetnog raspusta to dovesti do kraja", rekao je Kraus upitan za inicijativu da se u Kazneni zakon ugradi članak o sankcioniranju svake upotrebe ustaških, četničkih i fašističkih simbola.

"U sastavu Vlade i većine u Saboru su i oni koji podržavaju da treba izglasati zakon po ugledu na zakon kakav je u Njemačkoj i Austriji", dodao je Kraus.

Hrvatski sabor trebao bi do kraja svibnja raspravljati o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona (KZ) koje predlaže vladajuća koalicija.

Jutarnji list je objavio da je u nacrt ugrađen i članak o sankcioniranju “isticanja obilježja nacionalsocijalizma, fašizma, ustaškog i četničkog pokreta ili režima" i to  kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine. Od šest mjeseci do četiri godine predviđena je kazna ako netko objavi takve sadržaje putem medija ili društvenih mreža, a za distributere predviđena bi bila kazna  od jedne do pet godina.

Kraus je komentirao i današnje odvojeno obilježavanje državnog vrha 76. obljetnice proboja posljednjih zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac.

 "Ovo je pokazalo da smo potpuno podijeljeni i da nismo u stanju, ni kada se obilježava komemoracija Jasenovca, prijeći preko nekih stvari. Ovo pokazuje sliku Hrvatske u kojoj živimo", ustvrdio je Kraus.

14.47

Vijenac su na spomen-obilježju ostavili i članovi političke platforme Možemo! 

24sata
14.40

Članovi SDP-a položili vijence i odali počast žrtvama. 

24sata
14.10

Bivša premijerka Jadranka Kosor u srijedu je u Jasenovcu "potpuno pogrešnima" ocijenila dvostruke političke konotacije protuustavnoga, ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji bi, istaknula je, morao biti zabranjen u svim slučajevima, uključujući komemorativne svrhe. 

"Za dom spremni" je poklič ustaškog režima, on je protuustavan  i nema nikakvih izuzetaka u smislu uporabe u komemorativne svrhe. Ako je nešto protuustavno, onda je protuustavno", izjavila je Kosor u Jasenovcu gdje je kao dio izaslanstva predsjednika Zorana Milanovića odala počast žrtvama tog ustaškog logora.

"Pod tim su pokličem ubijani ljudi i na ovom mjestu, mučki masakrirani i to je činjenica", rekla je Kosor u Jasenovcu.

Ustvrdila je i da su potpuno pogrešne dvostruke političke konotacije koje su se unatrag nekoliko godina uvele u hrvatski politički prostor vezano uz taj pozdrav.

Naime, Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima prije tri godine izdalo je preporuke da se pozdrav "Za dom spremni" može koristiti u grbu HOS-a  striktno vezano uz komemoracije za pripadnike jedinica koje su stradale pod tim znakovima u Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković danas je u Jasenovcu također rekao da treba raditi razliku između ustaške simbolike i simbolike HOS-a iz Domovinskog rata.

No, bivša premijerka Jadranka Kosor smatra da "nema mjesta za dvostruke konotacije".

"Ustav RH u izvorišnim osnovama jasno je rekao i to je zapisao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman - da je Hrvatska nastala nasuprot NDH. Dakle, 'Za dom spemni' nije nikakav stari hrvatski pozdrav. To je poklič ustaškog režima", istaknula je.

Zahvalila je predsjedniku Milanoviću što ju je pozvao u izaslanstvo zajedno s dvojicom bivših predsjednika Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem te istaknula da bi bivši predsjednici države i vlade trebali sudjelovati u obilježavanju važnih datuma.

Izrazila je i očekivanje da će iduće godine ponovno najviši državni dužnosnici zajedno odati počast žrtvama Jasenovca.

"Mora postojati zajedništvo da se ovdje dogodio strašan zločin za koji je odgovoran ustaški režim kao i oko toga da 'Za dom spremni' nije stari hrvatski, nego ustaški pozdrav", rekla je Kosor.

14.03

Peđa Grbin rekao je da je za to što nema jedinstvene kolone kriva isključivo Vlada. 

- Nažalost to se ponavlja, ponavlja se prije svega zbog stava Vlade oko nekažnajvanja veličanja ustaškog režima. Svi danas ovdje šalju poruke da se dogodio strašan zločin, a ostala 364 dana Vlada RH ne poduzima ništa da bi sankcionirala one koji taj zločin veličaju. Zato sam predložio da se zakon dopuni da se to kažnjava. Smatram da je danas vrijeme da i u Hrvatskoj kažemo da je dosta. Za to u Hrvatskoj može i mora biti snage - rekao je Grbin za N1. 

Poručio je da u Vladi ni na današnji dan nisu bili u stanju reći da moramo biti skupa. 

- Ali da i sutra moramo napraviti ono što je nužno da se ta razjedinjenost smanji. Na dušu svakome tko je i ovaj dan iskoristio za politiziranje - rekao je i dodao: 

- Ljudi, odbili ste sudjelovati, pokazali ste što mislite o žrtvama, što misite o onima koji s hitlerskim brčićima dižu desnicu i pokazuju da u Hrvatskoj i danas postoji duh onih koji su klali, a Vlada nije spremna učiniti ništa da takve stvari spriječi. Dvostrukih konotacija nema, ‘Za dom spremni’ je zločinački pozdrav. Ako je SDP pogriješio što nije taj problem riješio kad je bio na vlasti, nije li to onda još razlog više da danas netko to promijeni. 

Komentirao je i izjavu Milanovića da je Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH u posljednji tren odlučio ne biti u izaslanstvu predsjednika jer ga je Plenković ucijenio. 

- Takve informacije su došle i do nas u SDP-u. U Hrvatskoj jedan poziv očito mijenja sve. Ovaj put se radilo o pozivu Vlade koja je tražila od Habulina da se povuče iz kolone u kojoj je trebao biti - poručio je Grbin. 

Podsjetimo, Habulin je te navode kasnije demantirao. 

Komentari 354