Obavijesti

News

Komentari 29

Dug put iz Madrida u Zagreb: 'Na svakom koraku je pregled'

Dug put iz Madrida u Zagreb: 'Na svakom koraku je pregled'
12

Na izlasku iz grada, na autocesti, policija opet provjerava svakog putnika, gleda imate li propusnicu i valjane dokumente, rekao nam je neispavani student Matej Tenčić koji jedva čeka vratiti se kući

VIDEO

Hrvatski državljani su iz raznih dijelova Španjolske od ranog jutra pristizali u madridsku zračnu luku Adolfo Suárez – Barajas kako bi se u subotu uvečer izvanrednim zrakoplovom Croatia Airlinesa vratili u Hrvatsku. Nacionalni prijevoznik, u koordinaciji s hrvatskom vladom, poslao je iz Zagreba svoj najveći avion sa 174 mjesta u Lisabon od kuda je nastavio put prema Madridu.

Matej Tenčić, 24-godišnji student, u petak u ponoć je krenuo autobusom iz sjevernog grada Luga kako bi stigao u madridsku zračnu luku na let u subotu u 20 sati.

- Put je bio dosta stresan - rekao je za 24sata na terminalu T4 dok je čekao avion.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

madrid 03:03

- U samom gradu Lugu, prilikom ukrcavanja u autobus, prisutna je policija koja provjerava identitet i što ondje radite. Na izlasku iz grada, na autocesti, policija opet provjerava svakog putnika, gleda imate li propusnicu i valjane dokumente. U autobusu je bilo otprilike 10 ljudi, što je maksimalni kapacitet kako bi se osiguralo dva metra udaljenosti između svakog putnika - rekao je neispavani Tenčić.

On je, baš kao i svi putnici u autobusu, nosio masku, a to su nastavili i prilikom ulaska na aerodrom.

- Osjećao sam se zbog toga prilično sigurno. Put je trajao dugo, a vjerojatno se zbog same prisutnost policije osjećao neki nemir. No sve je dobro prošlo - rekao je.

Prilikom ulaska u terminal aerodroma ponovo mu je policija provjerila dokumente prije nego ga je pustila unutra.
Zaštitar i dvoje policajaca provjeravaju svaku osobu koja uđe kroz staklena vrata terminala T4, jedinog otvorenog na madridskom aerodromu. Ostala tri terminala su već neko vrijeme zatvorena zbog drastičnog pada broja putnika uzrokovanog zabranom turističkih putovanja i zatvaranjem granica.

Novinarima nije dopušten ulazak u sam terminal, osim ako ne dobiju posebnu propusnicu koju je potrebno unaprijed tražiti od kompanije koja upravlja aerodromima u Španjolskoj. Putnici kada jednom uđu više ne smiju izaći na ulicu. Tenčić se sta vratio do ulaza na razgovor.

U tom trenutku u terminalu su bila još dvojica hrvatskih državljana koji su odbili razgovarati. „Ne da nam se“, poručili su nakon dolaska iz južne pokrajine Valencije. No niti drugi hrvatski državljani nisu htjeli davati izjave.

„Hrvati su skeptični prema nama koji sada idemo u Hrvatsku. Tako da ne želim u javnost“, izjavila je jedna osoba zamolivši da ostane anonimna. Došla je ondje vlakom iz sjeverne pokrajine Baskije s obitelji. U tom vlaku bilo je još barem šestero hrvatskih državljana no nisu htjeli razgovarati.

Na ukrcavaje u zrakoplovu čekalo je nešto više od 40 putnika, procijenio je Tenčić.

U Zagreb bi trebali sletjeti u 22.30 sati, a tek tada bi organizatori putovanja trebali otkriti koliko je bilo putnika na tom repatrijacijskom letu.

Terminal T4  jedini je s kojega trenutno polijeću avioni. Prije onoga za Zagreb krenuli su zrakoplovi prema Sofiji, Bilbau, Barceloni, Frankfurtu i Londonu. Tijekom dva sata ispred terminala prošlo je tek nekoliko desetaka osoba. Dvojica Bugara pušila su cigaretu dok je nekoliko Španjolaca čekalo taksi. Povremno nailaze bijeli taksiji kako bi pokupili one koji su upravo sletjeli ondje.

U plavi gradski autobus s aerodroma prema Madridu ušle su samo nakratko dvije osobe tijekom vožnje duge dvadesetak minuta. Izašle su nakon dvije stanice pa više nije bilo nikoga. Tako je bilo i na putu prema aerodromu gdje je vozač žutom trakom izolirao prostor oko sebe kako bi putnici ulazili isključivo na druga vrata.

Na pustoj cesti nema gotovo nikoga. Staklene poslovne zgrade sa strane prazne su od ponedjeljka kada je vlada zabranila svaku gospodarsku aktivnost osim nužnih. Na jednoj zgradi istaknuta je španjolska zasatva, spuštena na pola koplja. Vozač autobusa kašljao je dok je prolazio autobusom kroz napuštene terminaleT1, T2 i T3.

 Istovremeno je u Španjolskoj umrlo od koronavirusa dodatnih 809 osoba, što je veći osmi dan zaredom da dnevno umire preko 800 pacijenata, pa se ukupan broj žrtava popeo na 11.744.

Tračak optimizma je podatak da je to najmanji broj umrlih u posljednjih osam dana. U subotu je broj preminulih porastao 7,40 posto u odnosu na dan ranije, dok je u petak taj postotak iznosio 9,32 posto.

Španjolski premijer Pedro Sánchez sastao se videokonferencijskom vezom sa svojim ministrima i šefovima zdravstvene službe pa produžio izvanredno stanje za dodatnih petanest dana do 26. travnja. Tu odluku bi trebao u srijedu potvrditi parlament.

Oko 47 milijuna Španjolaca se od 14. ožujka nalazi u svojim stanovima i kućama, a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa.

Matej Tenčić je bio došao u Lugo, grad u pokrajini Galiciji, 16. veljače kako bi preko Erasmus programa odradio praksu u jednoj inženjerskoj kompaniji.

 „Tvrtka je zatvorena do daljnjeg pa ne mogu obavljati praksu, a više ne postoji ni društveni život. Boravio sam u kući, jedino kretanje je bilo do trgovine jer je zabranjena bilo kakva rekreacija“, kaže.

U ponedjeljak 30. ožujka španjolska vlada je pooštrila ograničenje kretanja pa stanovnici ne smiju niti na posao osim ako ne rade u nužnim poslovima poput zdravstva ili proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina.

„Odlučio sam se vratiti kada je postalo jasno da će ove mjere zatvoriti državu i onemogućiti praksu na koju sam došao, te nakon što je veleposlanstvo organiziralo let“, dodao je Tenčić.

Karta za Hrvatsku koštala je 350 eura.

 U Španjolskoj je u subotu broj inficiranih osoba porastao 5,97 posto na ukupno 124.736 zaraženih koronavirusom. Time je širenje virusa dodatno palo. U petak je rast oboljelih iznosio 6,78 posto.

Iz španjolske zdravstvene službe poručili su kako izoliranje stanovništva pokazuje rezultate. Od 15. ožujka je broj oboljelih rastao oko 20 posto sve do 25. ožujka. Nakon toga je pao ispod 10 posto te se počeo smanjitvati sve do današnje stope od 5,97 posto.

Tenčić se više neće vraćati u Španjolsku na praksu, no kaže kako mu nije žao što je išao ondje.Štoviše, zadovoljan je onime što naučio i vidio.

„Jako sam zadovoljan tim iskustvom. Bilo je to mjesec dana, što je ipak dosta vremena. Poznajem neke ljude koji su bili došli par dana prije ovih mjera, pa možete zamisliti kako je tek njima“, zaključio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava