Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
339 komentara

Rekordno poskupljenje: Struja godišnje skuplja za 261 kunu!

Ministarstvo zaštite okoliša se odlučilo na znatno više podizanje naknade za obnovljive izvore. Umjesto 3,5 lipa u svakom kilovatsatu, sada ćemo plaćati 10,5 lipa, što je znatno više od prvotno najavljenih 7,5 lipa

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
339 komentara

Sutra će se pred Vladom naći dugo odgađana Odluka o naknadi za obnovljive izvore energije (OIE). Kako saznajemo, naknada za obnovljive izvore će porasti s 3,5 na 10,5 lipa u svakom kilovatsatu struje koji potrošimo. Poskupljenje je više nego je dosad najavljivano. Na prosječnu potrošnju od 3.300 kilovatsati, godišnji račun će porasti sa za 231 kunu. Kada se na to doda i PDV, ukupno će račun biti veći za 261 kunu. Prosječni mjesečni porast računa je 21,75 kuna s PDV-om. Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike obećavaju da zbog sadašnjeg većeg poskupljenja, neće biti potrebe za nova poskupljenja sljedeće godine.

Naknada je trebala od svibnja otići na 7,5 lipa, ali se sada ministarstvo značajnije diglo cijene. Razlog su milijarde koje moraju platiti proizvođačima zelene energije.

USKORO OPŠIRNIJE

Podsjetimo, iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike su u veljači obećavali kako će cijena električne energije za građane biti niža u odnosu na 2016. godinu. Tada je ministar bio Mostovac Slaven Dobrović. On je govorio o poskupljenju struje od najviše 6 posto. 

- Radi se o povećanju u ovom dijelu koji se tiče naknade za obnovljive izvore energije i za one koji su u sustavu PDV-a će biti određenog povećanje cijene, a ovisno o modelu radi se o 4, 5, 6 posto, vidjet ćemo - rekao je tada Dobrović.

U tvrtkama opskrbljivačima strujom, poput HEP-a i RWE-a, poručili su da oni neće imati koristi od povećanja naknade za obnovljive izvore energije jer ona ni nije njihov prihod, već je samo obračunavaju i prosljeđuju HROTE-u.

Ante Čikotić, bivši državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, ističe da je prije dizanja naknade za OIE potrebno sagledati sve elemente koji mogu pridonijeti tome da cijena struje ne poraste.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message