Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
95 komentara

Duguje im tek 44 lipe, a traže ga da plati čak 1.718,45 kuna!

Nisu rijetke ovrhe zbog sitnih dugovanja otprije 10 ili više godina. Javnobilježnički troškovi su 160 kuna prije ovrhe, a 430 nakon. Fina uzima od 80 kuna naviše

Foto: Davor Puklavec/Pixsell
95 komentara

Dostavljamo vam obračun ukupnog dugovanja prema ovrsi iz 2014., a s danom 1. prosinca 2018. Glavnica je 44 lipe, troškovi postupka 801,38 kuna te kamata 916,63 kune s danom 1. prosinca, ukupno 1718,45 kuna koje ste dužni platiti na račun telekoma, pisalo je u obavijesti korisniku.

Ovršenik je 12. studenog djelomično podmirio dugovanje uplatom od 1571,43 kune, što je 0,44 kune manje od cjelokupnog iznosa. Nakon toga odvjetnički ured mu je dostavio podatak o preostalom dugovanju na 1. prosinca 2018., prema traženju ovršenika.

Troškovi samo rastu...

Zatezne kamate su obračunate na glavnicu sve do dana plaćanja, kao i na nepodmirene troškove postupka. Ukratko, troškovi postupka i zateznih kamata odnose se na dugovanje nastalo u 2013. i 2014. godini, u iznosu od 1571,87 kuna, a ne na 0,44 kune - kažu u telekomu.

Na fotografiji koju imamo piše kako je glavnica 0,44 kune. A opomene i prijedlozi za ovrhe za male iznose nisu rijetkost. Prije mjesec dana i drugi telekom je poslao opomenu pred ovrhu zbog duga od lipe. Opravdavali su se kako su se zabunili i rekli da bi dugovanje otpisali, no dužnik ga je ipak platio zato što se uplašio većih troškova.

- Ne treba izbjegavati primiti obavijest o dugovanju jer će ovrhu pokrenuti i bez toga. Savjetujemo da se podmiri i najmanji dug jer može nastati višestruko veći trošak. U zakonu ne piše koji je najmanji iznos za koji se može pokrenuti ovrha - rekla je Dunja Mak, savjetnica u osječkom Potrošačkom forumu.

Tražite potvrdu da niste dužni

Osim dugovanja i kamata, dužnik plaća javnobilježničku nagradu, izradu ovršnog prijedloga, dostavu rješenja, naknade za ovršnost i pravomoćnost...

Kako god glupo izgledalo plaćanje dugovanja od lipe, treba ga platiti. Nisu rijetke ovrhe zbog sitnih dugovanja otprije 10 ili više godina. Na 200 ili 300 kuna trebali bi pasti troškovi ovrhe izglasavanjem novog Ovršnog zakona, no pitanje je hoćemo li ga dočekati prije 2020.

Pri preseljenju, otkazivanju usluga telekoma, otplati kredita, zatvaranju kartica i u sličnim prilikama tražite potvrde da više ne dugujete. Neće izbjeći ovrhu onaj tko ne podigne preporučenu pošiljku s opomenom, upozoravaju u savjetovalištima za potrošače.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message