Obavijesti

News

Komentari 4

Đurđevčanka spasila život ženi koja je pala u šaht: 'Držala se za rub, radilo se o sekundama'

Đurđevčanka spasila život ženi koja je pala u šaht: 'Držala se za rub, radilo se o sekundama'
1

Žena (72) iz Đurđevca stala je na otvor stare jame na ulici i propala

Đurđevčanka N. B. (72) zamalo je poginula kad se, prije 10-ak dana u Đurđevcu, pod njom urušio betonski šaht. Izašla je iz zgrade u Ulici Tina Ujevića kako bi bacila smeće u kontejner koji se nalazio u neposrednoj blizini poklopca septičke jame. Stala je na metalni poklopac šahta, ali se beton oko nje se odlomio i poklopac ju nije mogao zadržati. Svemu je svjedočila Đurđa Kovačević (58) koja je išla po unuka u Dječji vrtić “Maslačak”. Čula je panične pozive upomoć.

- Desetak metara od vrtića vidjela sam glavu žene koja se grčevito držala za rub šahta u kojem je visila. Dotrčala sam do nje i vidjela da je otvor na jednoj strani propao. Ona se u posljednji tren uspjela uhvatiti za rub šahta da ne padne u septičku jamu dubine oko šest metara. Primila sam ju za ruke, a uskoro je dotrčala i druga žena, te muškarac koji joj je pridržavao leđa - prepričala je Đurđa akciju spašavanja. Njih dvije su je pokušale izvući, ali bile su preslabe. Vriskom su dozivale druge da im priskoče. Doslovno se radilo o sekundama jer su im je žena sve brže klizala.

- Nasreću ubrzo se pojavio još jedan muškarac, dovoljno jak da zajedno izvučemo ženu iz životne opasnosti. Ona se srušila pokraj otvora od iznemoglosti - ispričala je. Đurđa je odmah mobitelom nazvala snahu koja je liječnica, i ubrzo su stigla kola hitne pomoći te unesrećenu, koja je imala brojna nagnječenja, prevezli u koprivničku Opću bolnicu. Ondje je ostala nekoliko dana te je sada na kućnoj njezi. Iz obitelji ozlijeđene žene odbili su komentirati slučaj.

Stanarka iz iste zgrade dodala je da je lani betoniran otvor na kojeg je stavljen metalni poklopac. Žena, koja je željela ostati anonimna, rekla je da bi se zato trebali provjeriti svi šahtovi u Đurđevcu. Situacije je ozbiljna jer je u neposrednoj blizini dječji vrtić i samo zahvaljujući sreći ondje nije upalo neko dijete.

Bez vozačke i pod 'gasom': Prešao u drugu traku, sudario se s drugim autom i odšetao
Bez vozačke i pod 'gasom': Prešao u drugu traku, sudario se s drugim autom i odšetao

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči kazao je kako žali zbog ozljede sugrađanke. Rekao je kako se radi o staroj kanalizacijskoj šahti koja gotovo 30 godina nije u funkciji. Zgrada u čijem je vlasništvu u međuvremenu priključena je na kanalizacijsku mrežu, ali stari otvor nikad nije zatrpan.

- Šaht je tek od prošle godine katastarskim promjenama prešao u vlasništvo grada i mi smo se odlučili na sanaciju na način da zatrpamo rupu, ali na nesreću žena nekoliko dana prije početka radova doživjela nesreću - pojašnjava Janči.