News

Komentari 5

Duterte opet podivljao na SAD: 'To su sve budale i majmuni...'

Duterte opet podivljao na SAD: 'To su sve budale i majmuni...'

Filipinski predsjednik kritizirao je SAD jer je zaustavio planiranu prodaju 26.000 pušaka njegovoj zemlji a one koji su donijeli tu odluku nazvao je "budalama" i "majmunima"

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte kritizirao je u srijedu SAD jer je zaustavio planiranu prodaju 26.000 pušaka njegovoj zemlji a one koji su donijeli tu odluku nazvao je "budalama" i "majmunima" te naznačio da bi se Filipini radi kupnje oružja mogli okrenuti Rusiji i Kini.

Duterteove tirade protiv bivše kolonijalne sile postali su uobičajeni dio njegovih javnih nastupa. U govoru u srijedu rekao je da je nekoć vjerovao Washingtonu no da je izgubio poštovanje u najvećeg filipinskog saveznika.

Glasnogovornik američkoga State Departmenta John Kirby rekao je za zadnji Duterteov izljev da je "neobjašnjiv s obzirom na bliski odnos koji nastavljamo ne samo s filipinskim narodom već i s filipinskom vladom".

State Department zaustavio je prodaju strojnica filipinskoj policiji pošto je osoblje ureda američkoga senatora Bena Cardina reklo da se tome protivi, rekli su izvori iz Senata za Reuters.

Dodali su da se Cardin, vodeći demokrat u senatskome odboru za vanjsku politiku protivi tome da SAD osigura Filipinima oružje s obzirom na zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava na Filipinima za vrijeme Duterteova četveromjesečnog krvavog rata protiv droge.

"Pogledajte samo te majmune, 26.000 komada vatrenog oružja mi smo željeli kupiti, oni ne žele prodati", rekao je Duterte u televizijskom govoru.

"Kurvin sin, pa mi imamo ovdje mnogo oružja domaće proizvodnje. Te američke budale", kazao je.

Više od 2300 ljudi ubijeno je u policijskim operacijama ili osvetama u sklopu Duterteove operacije suzbijanja droge, koja je bila ključni dio njegove izborne kampanje. 

Osim zbog prodaje oružja, Duterte je ljut na SAD i zbog njihove sve veće zabrinutosti ubojstvima bez suđenja. "To je razlog zbog kojega sam bezobrazan, i oni su bili bezobrazni prema meni", rekao je.

Sjedinjene Države predane savezništvu s Filipinima

Kirby je rekao je da mu je zabranjeno komentirati status prodaje ali je naglasio američku predanost savezništvu s Filipinima.

Upitan kako bi SAD mogao imati bliske veze s filipinskom vladom a da nema takve veze i s filipinskim predsjednikom, Kirby je rekao da u demokraciji vlada ne počiva samo na jednoj osobi.

Kirby je zanijekao da vlada planira zaobići Dutertea i naglasio da SAD ima dugotrajne i čvrste odnose s ostalim članovima filipinske vlade.

"Oni su čvrsti, oni ostaju. Međutim očigledno je da treba razvijati i suradnju s predsjednikom države", rekao je Kirby. "Predani smo tome", rekao je.

Obraćajući se vojnicima u Fort Leonard Wood u Misuriju, američki državni tajnik Ash Carter rekao je da je dugotrajni vojni savez koristio objema zemljama.

"I dalje ćemo ih smatrati saveznicima. S tim u vezi, o budućnosti ćemo očito još razgovarati s filipinskom vladom", rekao je Carter odgovarajući na upit vojnika.      

Šef filipinske policije Ronald del Rosa, koji je na konferenciji za novinare izrazio razočaranost u slučaju ako policija ne dobije puške M4, rekao je: "Imamo mnogo opcija i to je njihov gubitak a ne naš, pokaže li se da je vijest točna".

Duterte je ponovio da su Rusija i Kina voljne prodati oružje Filipinima, no da će pričekati i vidjeti želi li njegova vojska nastaviti koristiti američko oružje.

"Rusija nas poziva. Kina također. Kina je otvorena, poslali su mi brošuru i rekli da samo izaberemo, dat će nam. No ja ću pričekati jer sam pitao vojsku ima li kakvih problema. Želite li ostati zalijepljeni za Ameriku, dobro. Ali pogledajte bolje i usporedite, bezobrazni su prema nama", rekao je Duterte.

Duterteovo obećanje Bogu da će prestati psovati  nije dugo trajalo

Samo prije nekoliko dana, filipinski predsjednik izjavio je kako je obećao Bogu da će prestati psovati, prenosi BBC. 

Tijekom povratka u svoj grad Davao iz Japana, Duterte je tvrdio da mu je Bog u zrakoplovu dao ultimatum. 

"Čuo sam glas koji mi je rekao da prestanem psovati ili će zrakoplov pasti, pa sam obećao da ću prestati", rekao je Duterte novinarima u zračnoj luci. 

Duterteovo vulgarno izražavanje, često upereno prema Zapadu, pridonijelo je njegovoj popularnosti na Filipinima.

Predsjednika Obamu i papu Franju nazivao je "kurvinim sinovima", Europsku uniju prozvao "licemjernom", prijetio je da će izaći iz Ujedinjenih naroda i prihvaćao usporedbe s Hitlerom, govoreći kako će sa zadovoljstvom ubiti tri milijuna ovisnika.

Istaknuo je kako je Bogu obećao da se neće izražavati slengom i psovkama, dodavši kako je obećanje Bogu obećanje filipinskom narodu. 

Sve te izjave bile su odgovori na kritike zbog njegova rata protiv droga u kojem je dosad poginulo više tisuća navodnih trgovaca i korisnika droge koje su ubili policija i skupine osvetnika, piše BBC.

Najčitaniji članci