News

Komentari 0

'Dužnost je svakog društva da herojima koje ima kaže "hvala"

'Dužnost je svakog društva da herojima koje ima kaže "hvala"

U godini punoj izazova od kojih su mnogi bili teški i naporni, na adresu 24sata stigle su brojne prijave za nagradu Ponos Hrvatske. Dobitnike je pomogao odabrati peteročlani žiri. Nad nekim su pričama i plakali...

Svako je dobro djelo vrijedno divljenja i trebalo bi biti motivirajuće za sve nas. Međutim, među svima njima, uvijek se nađe nekoliko nominiranih koji me posebno dirnu i izmame mi suze na lice. Tada znam - to su moji kandidati, rekla je Ivana Vilović. HRT-ova novinarka jedna je od članica žirija koji je odabrao ovogodišnje kandidate za godišnju nagradu 24sata - Ponos Hrvatske. Nagrada će se dodijeliti u HRT-ovom Studiju 10, 23. veljače.

U godini punoj izazova, od kojih su mnogi bili teški i naporni, na adresu 24sata stigle su brojne prijave za nagradu koju već 16 godina dodjeljujemo za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu. Nažalost, broj nagrada je ograničen, nemoguće je dati je apsolutno svakome, koliko god je svi zaslužuju. Stoga je žiri imao težak posao. Odabir kandidata povjerili smo ljudima koje smatramo humanim, razboritim i uglednim članovima našeg društva. Među njima se tako našla i Ana Alapić, prošlogodišnja dobitnica nagrade Ponos Hrvatske koja je ujedno i bivša predsjednica udruge Kolibrići.

- U moru svakodnevnih loših vijesti, u vremenu kad je veliki izazov ne prepustiti se pesimizmu, od iznimne važnosti je ovakvim primjerima pokazati da je dobro među nama, da pojedinac uistinu može puno toga promijeniti na bolje - rekla je Alapić zašto joj je nagrada bitna, dok je naš član žirija dr. Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, objasnio da se pri odabiru dobitnika vodio izborom onog čina koji je proizišao iz čiste ljudske dobrote i potrebe da se pomogne drugima stavljajući sebe i sve druge okolnosti u drugi plan. - Lijepa je gesta kada takav čin prepozna i društvena zajednica i na neki simboličan način kaže hvala - poručio je Lukšić. Ugledni sociolog Zlatko Miliša, također član žirija, ukazao je na važnost postojanja ove nagrade.

- Ta nagrada je iznimno važna jer time postaju vidljivi oni, čija hrabra i nesebična ponašanjai u medijima i javnosti nisu dovoljno primjećena niti vrednovana. Naime, pažnju dobivaju nasilna i destruktivna ponašanja, pa antiuzori i postaju uzori i lažni heroji - rekao je Miliša.

Alen Galović, zamjenik glavnog urednika 24sata, također član žirija, za kraj je dodao kako je ponosan na dugogodišnji projekt 24sata i preko 300 heroja koje smo do danas odabrali.  Priče o dobitnicima možete čitati od ponedjeljka u novinama 24sata te na našem web-u. Prikazivat će ih i u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u 1, svakim radnim danom u 7.45 sati. 

 

 

 

Najčitaniji članci