News

Komentari 0

Dva njemačka dužnosnika pod istragom za ubojstvo zbog spore evakuacije tijekom poplava

Dva njemačka dužnosnika pod istragom za ubojstvo zbog spore evakuacije tijekom poplava

Ured za kriminalističku istragu rekao je da prve analize koje je izradio ured državnog odvjetništva u Koblenzu pokazuju da su evakuacije kasnile i pod istragom su dva dužnosnika u zapadnom okrugu Ahrweiler

Dva dužnosnika iz Falačkog Porajnja pod istragom su za ubojstvo iz nehaja zbog spore evakuacije tijekom poplava koje su u toj u njemačkoj saveznoj pokrajini usmrtile 141 osobu, objavile su vlasti u petak.

Zapadna savezna pokrajina Falačko Porajnje najteže je stradalo u najsmrtonosnijim poplavama u Njemačkoj koje su odnijele 170 života, stotine tisuća kućanstava ostale su bez struje, a štete se procjenjuju na više od 6 milijarda eura.

Ured za kriminalističku istragu rekao je da prve analize koje je izradio ured državnog odvjetništva u Koblenzu pokazuju da su evakuacije kasnile i pod istragom su dva dužnosnika u zapadnom okrugu  Ahrweiler.

Njihova imena nisu objavljena no sumnjiči ih se za ubojstvo i tjelesno ozljeđivanje iz nehaja, navodi se u izjavi. 

Izuzeti su dokumenti i podaci kriznog stožera iz Ahrweilera na analizu.

Poplave su potresle njemačku politiku dva mjeseca do nacionalnih izbora u rujnu postavljajući neugodna pitanja o tome kako je moguće da je najveće europsko gospodarstvo uhvaćeno na spavanju, nepripremljeno za posljedice globalnog zatopljenja.

Dvije trećine Nijemaca vjeruju da su savezne i pokrajinske vlasti trebale učiniti više da zaštite općine, pokazala je anketa koju je proveo njemački list Bild u srpnju.

Osim 141 poginule osobe u Falačkom Porajnju je i više od 700 ljudi ozlijeđeno u poplavama.