Obavijesti

News

Komentari 805

U Povorci ponosa bilo je 2500 ljudi: Atmosferu na Ribnjaku zapalila popularna Senidah

U Povorci ponosa bilo je 2500 ljudi: Atmosferu na Ribnjaku zapalila popularna Senidah
6

Pristup u Povorku i na skup na Ribnjaku imat će isključivo osobe s valjanom EU digitalnom COVID potvrdom, dakle osobe cijepljene prvom dozom unatrag 22 dana...

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
19.45

Na Ribnjaku je vesela atmosfera, na stage se popela Senidah koja je dodatno zagrijala atmosferu.

POGLEDAJTE VIDEO Senidah na proslavi Povorke ponosa

18.30

“Naših dvadeset prajdova učinili su naš grad i našu Republiku boljim, demokratičnijim, radosnijim mjestom za život svih građanki i građana”, poruka je u proglasu 20. Povorke ponosa, koju su u ime organizacijskog odbora okupljenima u parku Ribnjak pročitali  Melita Kovačević i Leonardo Mikac. 

U proglasu se, među ostalim, ističe da su transrodne, interspolne, nebinarne, rodno varijantne, aseksualne, panseksualne, biseksualne i kvir osobe, gejevi i lezbijke, na prvom Zagreb Prideu, 29. lipnja 2002. godine, “zauvijek izašli iz tišine i prestali biti nevidljivi”.

Ističu da je LGBTIQ zajednica postala snažan, odgovoran i samosvjestan dio zemlje, ali da borbe nisu završene.

“Naš Ustav i zakoni još uvijek nas potpuno i pravedno ne uključuju. Naše ulice i trgovi još uvijek nisu slobodni od mržnje. Nismo zaboravili i nećemo nikada zaboraviti žrtve homofobnog i fašističkog divljanja, ove i svih zadnjih dvadeset godina”, poručili su. 

Osvrnuvši se na 20 godina borbe, nabrojili su da se LGBTIQ zajednica sama izborila za pravo na vidljivost u javnosti i na sudjelovanje u političkom, kulturnom i društvenom životu, za pravo na slobodu okupljanja lišenu prijetnji i nasilja, za zabranu diskriminacije na temelju seksualne orijentacije, rodnog identiteta i rodnog izražavanja, za kažnjavanje zločina iz mržnje, za promjenu oznake spola i pravo na život u svom rodnom identitetu, za životno partnerstvo, za obiteljski život, za partnersku skrb, za pravo na udomljavanje.

Sudionici Pridea pljeskom su podržali političke poruke, a član organizacije Povorke ponosa Franko Dota posebno je pozdravio činjenicu da je na 20. Zagreb Pride po prvi put došao zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Na binu su se također popeli i izabrani članovi mjesnih odbora te zagrebačke Gradske skupštine koji su dio LGBTIQ zajednice, poručivši da je vrijeme za “out političare”. 

17.00

Policija je izvijestila da je Povorka ponosa prošla bez ijednog incidenta, a u povorci je bilo oko 2500 ljudi. Sudionici su se okupili na druženju u parku Ribnjak, gdje će u 19 sati koncert imati Senidah.

16.30

Povorka ponosa stigla je na Ribnjak, s njima je i dalje Tomašević, ali i ostali političari koji su ih došli podržati, uglavnom s lijevog političkog spektra.

16.20

Na čelu povorke je gotovo cijelo gradonačelnik Tomislav Tomašević s organizatorom Frankom Dotom, a puno sudionika htjelo se s njim fotografirati.

24sata
Komentari 805