News

Komentari 3

Dvoje studenata prvi obranili svoje diplomske radove online

Dvoje studenata prvi obranili svoje  diplomske radove online

Zbog prestanka klasične nastave zbog situacije s korona virusom, Sveučilište Sjever organiziralo je studentima Željki Gaić Gotić te Šimi Olivariju da obrane svoje radove preko interneta. Uspjeli su!

Šime Olivari i Željka Gaić Gotić prvi su studenti koji su obranili svoje diplomske radove na Sveučilištu Sjever online. To nisu mogli 'u živo' zato se već mjesec dana, prema Odluci Vlade, nastava na svim sveučilištima odvija na daljinu.

S tog sveučilišta priopćili su kako su prve obrane provedene na videokonferencijskom sustavu Google Meet Sveučilišta Sjever te su zadovoljile sve uvjete za održavanje obrane diplomskog rada. Šime Olivari diplomirao je na temu „Uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj“ pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, a Željka Gaić Gotić na temu „Utjecaj fiskalne politike na strana ulaganja“, također pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ante Rončevića, na Odjelu za ekonomiju.

Ovo je samo jedan od načina na koji se Sveučilišta Sjever prilagodilo novonastaloj situaciji kada su se prije mjesec dana gotovo preko noći morali uspostaviti novi oblici nastave. S prilagodbom je više nego zadovoljan i prorektor za nastavu i studentska pitanja Sveučilišta Sjever izv. prof. dr. sc. Vlado Tropša.

 - Prije svega, čestitam diplomantima! I ja sam se kao 'zainteresirana javnost' uključio u dvije obrane danas i bilo je zaista odlično! Teme su zanimljive i inspirativne. Stvarno se trudimo napraviti sve što možemo kako bi studenti što manje osjetili ovu cijelu situaciju, koja nas je sve pogodila. Sljedeći tjedan nastavljamo s obranama diplomskih radova, a što se nastave tiče, ona se u oba Sveučilišna centra, u Varaždinu i Koprivnici, izvodi na dva načina: nastava na daljinu u realnom vremenu, odnosno tzv. sinkrona nastava prema rasporedu sati, u obliku videopredavanja na sustavima Google Meet, Zoom, Webinar i slično te nastava na daljinu putem LMS platformi (asinkrona tjedna nastava) na sustavima Merlin, Moodle, Caroline, YouTube, forumi, chat i sl., uz praćenje ciljeva i ishoda navedene nastave u tekućem tjednu nastave“ – ističe prorektor Tropša, dodajući da su nastavu na daljinu u realnom vremenu najbolje prihvatili i studenti i nastavnici.

- Više od 61 posto planiranih kolegija nakon tri tjedna online nastave izvodi se na ovaj način s trendom stalnog porasta. Preostalih 39 posto kolegija izvodi se kao nastava na daljinu putem LMS platformi, a pri tome se potiče visoka interaktivnost sa studentima i promptno praćenje i evidentiranje rada studenata kako bi se kvalitetno vrednovala, ispitala i ocijenila postignuća studenata. Na našem sveučilištu se oko 250 kolegija svaki tjedan izvede u 98-100-postotnom opsegu, na što smo ponosni i iznimno zadovoljni. Jedino ne možemo izvoditi kliničke vježbe, laboratorijske vježbe, vježbe sa specijaliziranim softverima te stručnu praksu, koje smo odgodili za kraj semestra - naglasio je prorektor Tropša. Zahvalio je pritom studentima, nastavnicima, vanjskim suradnicima na brzoj prilagodbi te je iznio nadu da će sve što prije završiti te se veseli brzom povratku u stvarne realne prostore. Ističe, "ništa ne može nadomjestiti neposredni kontakt sa studentima koji stvara i dodatne osjećaje pripadnosti, povezanosti i zadovoljstva studiranja“. Inače,  prvo videopredavanje na Sveučilištu Sjever bilo već 13. ožujka, čak prije potpunog prekida kontaktne nastave. Bilo je to na Studiju sestrinstva, kojima prorektor upućuje posebnu zahvalu: „Veliko hvala našim nastavnicima i studentima Sestrinstva koji na svojim radnim mjestima diljem Hrvatske nesebično pomažu najugroženijima te rade u dežurstvima po 24 sata, a nakon toga pripremaju video nastavu ili pišu seminare i rješavaju zadatke. Vi ste naš ponos!“

I pročelnik Odjela za ekonomiju, na kojem su održane prve obrane diplomskog rada na daljinu, izv. prof. dr. sc. Ante Rončević zadovoljan je načinom kako su diplomski obranjeni.

- Imali smo obranu dva diplomska rada s aktualnim temama u vrlo lijepim prezentacijama pristupnika. Uz kolege nastavnike, osim članova povjerenstva, bili su i drugi nastavnici te kolegice i kolege studenti. Sve je koordinirala voditeljica Referade Sveučilišta te je sve proteklo po zamišljenom redu. Pohvala pristupnicima na izvrsnoj prezentaciji i obrani diplomskih radova – istaknuo je pročelnik Rončević. Dodao je kako je Željka istaknula da će nastaviti studirati na Sjeveru te će upisat specijalistički poslijediplomski studij Poduzetništvo i EU fondovi, koji se ovo godine izvodi za drugu generaciju polaznika, a u tijeku su upisi.

Iako obrana diplomskog rada nije bila u prostorijama Sveučilišta nego preko video aplikacije, diplomanti Šime Olivari i Željka Gaić Gotić imaju pozitivne dojmove.

- Bio sam već na nekoliko fizičkih obrana i po meni nema apsolutno nikakve razlike. Dojmovi su jako pozitivni i hvala još jednom cijelom povjerenstvu te posebno studentskoj referadi. Krenuli smo s pripremama i probama dva ranije, tako da se zapravo uopće nisam brinuo kako će sve proći. Posebno sam sretan jer je obrana bila javna, preko linka objavljenog na web stranici pa se svatko, tko je htio, mogao  pridružiti. Vidio sam da su obranu pratili i neki moji studentski kolege i na tome im hvala. I inače je koncepcija samog studija jako kvalitetno posložena te omogućuje studiranje uz rad, profesori na predavanja pozivaju sugovornike iz realnog sektora, potiče se na individualni pristup radu te unapređuju prezentacijske sposobnosti kroz seminarske radove i izlaganja - istaknuo je Šime Olivari,  inače s otoka Murtera. Preddiplomski studij završio je u Splitu, a potom je došao na Sveučilište Sjever u Varaždin na diplomski studij Poslovne ekonomije te planira tamo nastaviti svoju poslovnu karijeru.

Željka Gaić Gotić iz Novog Marofa dijeli njegovo mišljenje o današnjoj obrani diplomskog rada.

- Obrana diplomskog rada preko mreže za mene je novo iskustvo. No, sve je bilo odlično organizirano, tako da sam u ovim izvanrednim okolnostima uspjela uspješno diplomirati, s obzirom da je moj dogovoreni termin od 16. ožujka u prostorijama Sveučilišta Sjever obustavila odluka Stožera Civilne Zaštite s obzirom na COVID-19. Nastavljam dalje studirati na poslijediplomskom sveučilišnom studiju i veselim se novim znanjima“ – istaknula je Željka. 

Predsjednik Studentskog zbora Višeslav Kirinić rekao je da do sad nisu primili ni jednu pritužbu na novi način izvođenja nastave.

- Doduše, sad imamo i više obveza nego inače, ali nismo ni imali iluzija o tome kako će epidemija pojednostavniti obrazovni proces. Važno je da je digitalna infrastruktura postoji i funkcionira, a uspješnost realizacije oduvijek je ovisila i ovisit će o osobnome angažmanu studenata i nastavnika - rekao je Kirinić.

Najčitaniji članci