Obavijesti

News

Komentari 193

SAD šalje nove rakete, a Berlin dodatne tenkove Kijevu; CIA: Idućih šest mjeseci je kritično...

SAD šalje nove rakete, a Berlin dodatne tenkove Kijevu; CIA: Idućih šest mjeseci je kritično...

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je novi paket pomoći Ukrajini u vrijednosti od 450 milijuna eura

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.40

Francuska i Italija spremne za isporuku proturaketnog obrambenog sustava Ukrajini

Francuska i Italija završile su tehničke razgovore za zajedničku isporuku sustava protuzračne obrane SAMP/T Ukrajini u proljeće ove godine, objavilo je francusko ministarstvo obrane.

- To će omogućiti Ukrajini da se obrani od ruskih bespilotnih letjelica, projektila i zrakoplovnih napada, kroz pokrivanje značajnog dijela ukrajinskog teritorija - priopćilo je ministarstvo nakon razgovora između francuskog ministra obrane Sébastiena Lecornua i njegovog talijanskog kolege Guida Crosetta.

19.00

Evo što SAD šalje Ukrajini u novom paketu vojne pomoći

SAD je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini od 2,175 milijardi dolara, a isti će uključivati ​​precizno navođene rakete i protuzračne obrambene jedinice HAWK, kao i drugo streljivo i oružje, priopćili su iz američkog ministarstva obrane.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

 

 

18.47

EU obećala snažnu podršku Ukrajini, ali izostavila detalje o ubrzanom pristupanju u Uniju

Cilj nam je početi pregovore ove godine, izjavio je danas na samitu u Kijevu Volodomir Zelenski, koji se nadao da će im EU ponuditi ubrzani put prema članstvu.

O mogućim daljnjim koracima u vezi s pristupanjem, “EU će odlučiti kada se ispune svi uvjeti koji su navedeni u mišljenju Komisije. Ukrajina je istaknula svoju odlučnosti da će ispuniti sve potrebne zahtjeve kako bi započela pristupne pregovore što je moguće prije”, piše u izjavi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von Der Leyen ustvrdilla je kako će pružati podršku Ukrajini dokle god bude potrebno, ali da postoje ciljevi koje Ukrajina mora ispuniti.

VIŠE PROČITAJTE OVDJE

18.10

EU: Novi paket sankcija Rusiji do prve godišnjice rata. Zelenski: Tražimo nuklearne sankcije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na današnjoj je tiskovnoj konferenciji apelirao da Europska unija uvede sankcije ruskom državnom nuklearnom monopolu Rosatomu i njegovim najvišim menadžerima, koje je optužio za otimanje i prisilnu promjenu državljanstava osoblja u ukrajinskim nuklearnim postrojenjima i njihove djece.

Rekao je to sudjelujući na samitu u Kijevu s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom.

EU je obećala da će deseti paket sankcija protiv Rusije biti na snazi ​​do 24. veljače, prve godišnjice rata u Ukrajini, no proširenje sankcija na 'nuklearnu sferu' kako traži Zelenski vjerojatno neće obuhvatiti taj paket, prenosi Guardian.

Tome se prošli tjedan već usprotivila Mađarska kojoj je Rusija dala kredit od 10 milijardi eura za proširenje nuklearne elektrane s ruskim nuklearnim reaktorima, a sankcije EU-a ne mogu se provesti bez jednoglasnog usvajanja svih njenih članica.

Deseti paket sankcija EU-a će pokriti trgovinu vrijednu 10 milijardi eura i usredotočiti se na tehnologiju koju koristi ruska vojska, kao što su komponente dronova, isti će također uključivati ​​i mjere za suzbijanje izbjegavanja sankcija, rekla je Von Der Leyen.

17.25

Zelenski: Nedamo Bahmut, a pomoglo bi i dalekometno oružje

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak na konferenciji s najvišim dužnosnicima EU da će se Ukrajina nastaviti boriti za Bahmut dokle god bude mogla.

- Nitko neće dati Bahmut. Borit ćemo se dok god budemo mogli. Bahmut smatramo svojom tvrđavom - poručio je Zelenski i dodao kako bi Ukrajina, kad bi dobila dalekometno oružje, uz zadržavanje Bahmuta mogla osloboditi i Donbas koji je okupiran još 2014.

Komentari 193