Obavijesti

News

Komentari 3

EASA traži uzrok otkazivanja motora Boeingovog zrakoplova

EASA traži uzrok otkazivanja motora Boeingovog zrakoplova

Boeing navodi da je u prometu 69 zrakoplova tipa 777 s motorima PW4000, a njih 59 nalazi se u hangarima zbog smanjene potražnje za letovima u vrijeme pandemije korona virusa

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa (EASA) objavila je u ponedjeljak da je nakon otkazivanja motora Boeingovog zrakoplova 777 u SAD-u zatražila informacije o uzroku problema kako bi utvrdila treba li poduzeti mjere.

Boeing je u nedjelju preporučio obustavu leta zrakoplova 777 s motorom Pratt & Whitney PW4000 nakon kvara na desnom motoru i otpadanja dijelova letjelice prijevoznika United Airlinesa prošlog vikenda neposredno nakon polijetanja iz Denvera.

Avion se sigurno vratio u Denver.

Američki Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSB) pokrenuo je u nedjelju istragu i preliminarno utvrdio oštećenja na motoru koji je proizvela tvrtka Pratt & Whitney, u vlasništvu američkog zrakoplovnog diva Raytheona. 

Amerikanci imaju dobru vijest za Hrvate: U SAD ubrzo bez vize
Amerikanci imaju dobru vijest za Hrvate: U SAD ubrzo bez vize

U istrazi sudjeluju i Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA), prijevoznik United Airlines, Boeing, Pratt & Whitney, udruga pilota i sindikat zaposlenih u prometu, prema podacima na stranici NTSB-a.

Japan je u međuvremenu povukao zrakoplove iz prometa dok ne razmotri daljnje postupke.

Boeing navodi da je u prometu 69 zrakoplova tipa 777 s motorima PW4000, a njih 59 nalazi se u hangarima zbog smanjene potražnje za letovima u vrijeme pandemije korona virusa. Preporučuju da zrakoplovi budu izvan prometa dok američki regulatori ne utvrde inspekcijski protokol.

Slučaj iz SAD-a: Žena preminula nakon što su joj presadili pluća zaražena korona virusom
Slučaj iz SAD-a: Žena preminula nakon što su joj presadili pluća zaražena korona virusom

U subotu poslijepodne problema je imao i Boeingov teretni zrakoplov 747-400, čiji su uglavnom manji metalni dijelovi otpali iznad Meerssena u Nizozemskoj, prouzročivši štetu na automobilima i lakše ozlijedivši jednu ženu, prema izvješćima lokalnih medija.

Nizozemski regulator za sigurnost zračnog prometa priopćio je da istražuje uzroke otpadanja dijelova motora ubrzo nakon polijetanja zrakoplova iz zračne luke u Maastrichtu.