Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
5 komentara

Einsteinovo slavno pismo o Bogu prodali za 2,9 mil. dolara

Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabost, napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti. Pismo koje je poslao filozofu Ericu Gutkindu prodali su u utorak na dražbi

A letter known as "The God Letter"  written by Albert Einstein and addressed to philosopher Eric Gutkind from 1954 is seen on display at Christie's auction house ahead of it's sale in New York
Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
5 komentara

Pismo iz 1954. u kojem je Albert Einstein odbacio riječ Bog kao "proizvod ljudske slabosti" i u kojem govori o svojem židovskom identitetu prodano je u utorak na dražbi za gotovo 2,9 milijuna dolara, objavila je glasnogovornica aukcijske kuće Christie's.  

U svojem pismu, upućenom njemačko-židovskom filozofu Ericu Gutkindu Einstein daje potpuno iskreno i ogoljeno mišljenje o vjeri, nazivajući Bibliju "kolekcijom plemenitih ali ipak primitivnih legendi".

"Riječ Bog za mene nije ništa nego izraz i proizvod ljudske slabosti", napisao je fizičar godinu dana prije svoje smrti.

Christie's auctions "The God Letter" written by Albert Einstein and addressed to philosopher Eric Gutkind from 1954 in New York | Autor: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Današnja cijena postignuta na dražbi u New Yorku, koja je završena u četiri minute, bila je puno više od procjene Christie'sa koja se kretala oko 1,5 milijuna dolara.

Einstein je pismo napisao dok je živio u Princetonu, New Jersey, kao odgovor na Gutkindovu knjigu iz 1952. u kojoj je pisao o židovstvu, Izraelu i modernom dobu.

Fizičar se također uhvatio Gutkindovog stajališta da je židovski narod izabran, kazavši da - iako rado pripada židovskom narodu - svoju vjeru smatra, kao i ostale, inkarnacijom primitivnog praznovjerja.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message