Obavijesti

News

Komentari 3

EK ratificira konvenciju: U EU svaki dan nasilno umre 7 žena

EK ratificira konvenciju: U EU svaki dan nasilno umre 7 žena

Borzan je među europarlamentarcima pokrenula inicijativu prema Komisiji o proglašenju 2017. europskom godinom borbe protiv nasilja nad ženama

VIDEO

Europska unija ratificira Istanbulsku konvenciju Vijeća Europe, sveobuhvatan međunarodni sporazum o borbi protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, objavila je EK uoči Dana žena.

"Ovo je izvanredan iskorak Europske komisije i jasna poruka da se nasilje ne smije tolerirati. Oklijevanje Komisije oko izrade Strategije za ravnopravnost spolova je nama u Odboru za ravnopravnost spolova već pokazalo kako je Komisija prava žena stavila nisko na agendu, međutim činjenica da svaki dan u EU sedam žena umre od nasilja se ne može ignorirati", komentirala je europarlamentarka Biljana Borzan.

Podsjećamo, Borzan je među europarlamentarcima pokrenula inicijativu prema Komisiji o proglašenju 2017. europskom godinom borbe protiv nasilja nad ženama za koju je osigurala 413 potpisa, što je više od pola zastupnika Europskog parlamenta.

Kampanjom koja je trajala tri mjeseca, konstantno je podsjećala zastupnike na crne statistike. Čak trećina žena u Europskoj uniji doživjela fizičko ili seksualno nasilje, od čega u 22 posto slučajeva od strane partnera. Unatoč tome, procjena je kako se tek 20 posto nasilja prijavi policiji. I u tim rijetkim slučajevima kada do prijave dođe, tek je svaka druga žrtva zadovoljna konačnim ishodom.

"Iako je prva rezolucija kojom je Europski parlament osudio nasilje nad ženama izglasana još davne 1986. godine, na europskoj razini još ne postoji niti strategija, a kamoli zakon kojim se osuđuje takvo nasilje. Drago mi je da je EK čula kritične poruke iz Europskog parlamenta i poduzela ovaj iskorak", kazala je Borzan.

Nakon pristupanja Konvenciji, EU i njegove države članice, u okviru pripadajućih ovlasti, zajamčit će provedbu niza prava i obveza kojima se štite žene (kriminalizacija rodno uvjetovanog nasilja, dostupnost skloništa, podrška putem telefona...).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...