Obavijesti

News

Komentari 35

EK zabrinuta zbog napetosti na granici Makedonije i Grčke

EK zabrinuta zbog napetosti na granici Makedonije i Grčke
7

Makedonska policija bacila je u ponedjeljak suzavac na skupinu od nekoliko stotina Sirijaca i Iračana koji su pokušali probiti graničnu ogradu između Grčke i Makedonije

VIDEO

Europska komisija u utorak je izrazila zabrinutost zbog slika s makedonsko-grčke granice, gdje je policija koristila suzavac kako bi spriječila migrante da prijeđu u Makedoniju, istićući da je to još jedan dokaz kako je za migrantsku krizu moguće samo europsko rješenje.

 "Europska komisija je vrlo zabrinuta zbog jučerašnjih slika. Jasno je da sve mjere koje se poduzimaju na granici moraju biti u skladu s europskim i međunarodnim pravom. Te slike pokazuju još jednom da je jedino održivo rješenje ono kolektivno, europsko rješenje", izjavio je glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Makedonska policija bacila je u ponedjeljak suzavac na skupinu od nekoliko stotina Sirijaca i Iračana koji su pokušali probiti graničnu ogradu između Grčke i Makedonije na prijelazu Idomeni. Stanje je vrlo napeto na granici između Makedonije i Grčke, gdje je više od 7000 migranata i izbjeglica ostalo blokirano nakon ograničenja koje je nametnula Makedonija i zemlje Balkana i EU-a.

Makedonija je na prvoj crti na balkanskoj ruti kojom kandidati za azil idu s turske obale preko grčkih otoka prema srednjoj i sjevernoj Europi.

 Nakon što je Austrija uvela ograničenja u broju migranata koje prihvaća, slijedile su je Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija.

 Unatoč nizu mjera koje su zemlje članice EU-a zajednički donijele u cilju rješavanja izbjegličke krize, one se sporo ili nikako provode te su brojne zemlje počele poduzimati individualne mjere oko kojih nema suglasnosti na razini cijele Unije. Njemačka inzistira da se rješenje za izbjegličku krizu mora tražiti u provedbi akcijskog plana EU-Turska, prema kojem bi Turska na svom tlu zadržavala najveći broj sirijskih izbjeglica, koji bi onda izravno mogli biti preseljeni u članice EU-a koje ih žele primiti.

 Međutim, broj migranata koji iz Turske prelazi u Grčku i dalje je visok. Provedba tog akcijskog plana bit će u središtu pozornosti sastanka čelnika zemalja članica EU-a s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom u ponedjeljak u Bruxellesu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra
PROGNOZA

VIDEO Oluja jučer pogodila dio Hrvatske, Sl. Brod potopljen... Evo što nas čeka danas i sutra

Promjenjivo do pretežno oblačno s mjestimičnom kišom većinom u unutrašnjosti. Češća sunčana razdoblja očekuju se na Jadranu, prognoza je DHMZ-a za petak. Subota izgleda nešto malo bolje
UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi