Obavijesti

News

Komentari 1

Eko i humanitarna akcija: Djeca s Banije u subotu ronila i čistila Savudrijsku valu s 200 ronilaca

Eko i humanitarna akcija: Djeca s Banije u subotu ronila i čistila Savudrijsku valu s 200 ronilaca
3

Tradicionalna ekološka akcija održala se već šestu godinu zaredom, a ovaj put organizirana je i posebna inicijativa "Ronioci za Banovinu", u sklopu koje se prikupljala humanitarna pomoć za stradale u potresu

VIDEO

Tijekom ovog vikenda, već tradicionalno šestu godinu za redom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije sudjelovalo je u velikoj ekološkoj akciji čišćenja podmorja Savudrijske vale, a akciji se priključilo i više od 50 djece, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole.
Sudionici su čistili obje strane zaljeva, i slovensku i hrvatsku stranu, a ronioci su uklanjali krupni otpad ispred Pirana, u Luci Piran te u Savudriji, kampu Veli Jože i u Luci Savudrija.

Ronioci Hrvatske i regije kao i EU okupili su se u inicijativi "Ronioci za Banovinu“ te su od prvog dana organizirali prikupljanje humanitarne pomoći za nastradale u potresu, pa se tako ove godine akciji čišćenja podmorja pridružilo i više od 30 djece u dobi od 7 do 17 godina s područja Banije koja su zajedno s roniocima i uz stručni nadzor instruktora ronjenja čistila podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija. Kako su otkrili, ovo iskustvo neće nikada zaboraviti.

Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak pa su djeca, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole, kroz edukativne programe učila i o izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti. Edukacije se provode u cilju podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Akcija se provodi u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Zagrebačkog holdinga te njegove podružnice Vladimir Nazor, Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, PGD Piran i Jamarske zveze Slovenije.
U eko patrolu uključilo se  više od 40 klubova i udruženja, Javne vatrogasne postrojbe, Civilna zaštite Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Eko patrola 2021. - Čišćenje bez granica i VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Projekt podupiru i Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba, Društvo slovensko-hrvatskog prijateljstva dok su medijski pokrovitelji projekta Mreža TV, Morski.hr, Scubalife i Gogornija.com.
Također nesebičnu pomoć i veliku podršku u realizaciji ove ekološke akcije pružili su HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.), Nautic Service Kramer i Dr. Auto.

Kako bi ukazali na odgovorno ponašanje u organizaciji ekoloških i edukativnih projekata za dobrobit sviju, akcija se provodi uz poštivanje i provođenje svih epidemioloških mjera sigurnosti. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...