News

Komentari 88

More se u Vranjicu uopće ne vidi od pjene: 'Moramo čekati da sve iscuri, nije opasno za okoliš'

More se u Vranjicu uopće ne vidi od pjene: 'Moramo čekati da sve iscuri, nije opasno za okoliš'

Nešto iza 12.30 sati velika količina nepoznatog sredstva puštena je u more, te je došlo do stvaranja tolike količine pjene da se površina mora gotovo uopće ne vidi

Prije manje od mjesec dana, mještani Vranjica u organizaciji građanske inicijative „Mjesto koje hoće živjeti – 2020“ održali su prosvjed brodicama u Sjevernoj luci kako bi iskazali nezadovoljstvo nerješavanjem ekoloških pitanja u Vranjičkom bazenu, piše Dalmacija danas.

POGLEDAJTE VIDEO:

- U plućima azbest u krvi nafta - samo je jedna od poruka koju su tada na svoje transparente napisali nezadovoljni stanovnici, koji su se okupili na obali Kaštelanskog zaljeva, dok su zaljevom za to vrijeme plovile barke i brodice u znak protesta i ukazivanja na ekološki problem.

Danas opet nevolje na istom području. Nešto iza 12.30 sati velika količina nepoznatog sredstva puštena je u more, te je došlo do stvaranja tolike količine pjene da se površina mora gotovo uopće ne vidi.

Uzrok zagađenja službeno je nepoznat, a što se dogodilo pokušao je za Dalmaciju danas objasniti jedan od radnika na remorkeru koji se nalazi uz silos.

- Aktivirao se protupožarni sustav s pjenom koji se nalazi u silosu. On se više ne može zaustaviti dok ne procuri sve. Tekućina je razgradiva i u dodiru s vodom pretvara se u pjenu. Nije riječ o ekocidu - rekao je.

Slučaj je komentirao i Matko Bašić, tehnički direktor firme CIAN d.o.o. (Sanitarna zaštita i zaštita okoliša) Split.

- Navodno u Sjevernoj luci postoji protupožarni sustav i ogromna količina pjene za gašenje požara je iscurila vani u more. Sugerirao sam Lučkoj upravi da bi trebali provjeriti s firmom “Silos” sigurnosno tehnički list proizvoda, jer u pravilu ona ne bi trebala biti štetna za okoliš. Velike količine pjene su iscurile i ne vidim način kako se ona fizički može pokupiti s površine mora. U pravilu, kažem vam, ako je istina da je to pjena, ne bi trebao biti nikakav ekološki problem zbog toga - kazao nam je Bašić.

Najčitaniji članci