Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
33 komentara

Ekonomisti: Hrvatska je mala zemlja s brojnim preprekama

'Vlada se hvali suficitom, ali ne bi bila sramota povećati plaće i smanjiti porezno opterećenje, ako se radi o opstanku i ostanku nacije na ovim prostorima', izjavio je Jakovčić

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
33 komentara

Dok se iz Vlade najavljuje osnivanje vijeća za budućnost, ekonomisti upozoravaju - nemamo šanse ako se ne smanji porezno opterećenje, ne povećaju plaće i gospodarstvo ne rastereti administrativnih barijera.

Ekonomist Drago Jakovčević upozorio je kako je najveća zapreka investicijama u Hrvatskoj nedostatak potrošnje.

- Hrvatska ima mizerne plaće, pola populacije živi u siromaštvu i u takvom društvu svaka investicija je osuđena na propast jer se ne mogu prodati proizvodi inicirani tom novom investicijom - upozorio je. 


Uz povećanje standarda građana, nužno je, navodi Jakovčević, smanjiti porezno opterećenje i brojne administrativne barijere od kompliciranog zakonodavstva do sporosti javne uprave u odlučivanju. Kad je riječ o inovacijama, kao jednom od temelja budućeg razvoja, podsjeća kako je veza znanstvene zajednice i gospodarstva prekinuta prije nekoliko godina, kad su izdvajanja za znanost i istraživanja pala na 0,7 posto te smo time dospjeli na začelje EU. 


- Ta izdvajanja bi trebalo poduplati jer bez toga nemamo šanse - tvrdi Jakovčević.


Hrvatskoj treba stopa rasta od pet posto

Na skupu ekonomista u Opatiji, kaže, moglo se čuti kako se Hrvatska ne treba sramiti ni bojati povećanja deficita, ako je usmjeren u razvoj.


- Vlada se hvali suficitom, ali ne bi bila sramota povećati plaće i smanjiti porezno opterećenje, ako se radi o opstanku i ostanku nacije na ovim prostorima. Ako ljudi me mogu pristojno živjeti od svojega rada oni odlaze, a o tome se malo govori - rekao je Jakovčević.

Stava je da Vlada mora učiniti više kako bi snažnije raslo gospodarstvo.

- Stope gospodarskog rasta koje imamo su spontane. Stope rasta na razini od dva i pol posto imali bismo i da ništa ne radimo, odnosno da nemamo Vladu ni parlament. Hrvatskoj trebaju stope rasta od pet posto - rekao je Jakovčević.


Ekonomist Damir Novotny stava je da Hrvatska treba primijeniti svjetske inovacije, tj. tehnološka rješenja u gospodarstvu. Napominje kako se tome za sada najviše opiru državna poduzeća. Novotny kaže i kako Hrvatskoj trebaju ulaganja u prerađivačku industriju, poput drvne i prehrambene grane, u kojima imamo najviše potencijala. 
- Tu bi trebalo poticati investitore iz srednje Europe kako bi se otvarala radna mjesta u Slavoniji i Lici - kaže Novotny navodeći da ne mogu svi biti Mate Rimac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message