Obavijesti

News

Komentari 10

EKSKLUZIVNO Ovih 10 žena Hamas je sad pustio. Njihove obitelji razgovarale su s 24sata

EKSKLUZIVNO Ovih 10 žena Hamas je sad pustio. Njihove obitelji razgovarale su s 24sata
11

Jednoj je suprug ubijen 7. listopada, drugima su ostali u zatočeništvu Hamasa u Gazi.

VIDEO

Hamas je večeras pustio 10 žena koje je oteo 7. listopada iz Izraela, a 24sata doznaju tko su one. O nekima smo već ranije pisali jer smo nakon njihove otmice razgovarali s njihovim obiteljIima.

Ditza Heiman (84)

Ditza je jedna od osnivačica kibuca Nir Oz - služila je u grupi Nahal, gdje je upoznala svog prvog muža. Ona je spona koja povezuje svoju obitelj, a poznata je po svojoj pilećoj juhi, cholentu i voćnim kolačima. Ditza je obiteljska žena i voljena baka. Otkako joj je muž preminuo, živi sama i udomila je mačku Miju.

Trudna Izraelka: Bili smo satima u skloništu. Hamasovci su oteli moju 84-godišnju rođakinju
Trudna Izraelka: Bili smo satima u skloništu. Hamasovci su oteli moju 84-godišnju rođakinju

24sata su 10. listopada, tri dana nakon njene otmice razgovarala s njenom nećakinjom Adi Levitz Bosi koja nam je ispričala kako su teroristi oteli 84-godišnju njenu tetu.

- Ona živi u kibucu nedaleko od Gaze, oteta je iz skloništa i odvedena u Gazu. Ne znamo tko je s njom. Njena kćer ju je zvala i javili su se Arapi koji su vikali 'Allahu Akbar' tako da znamo da je oteta. Pitam se kakvi to ljudi otimaju 84-godišnjakinju. Ona jedva hoda. Ne znamo sad što je s njom - kazala nam je tad Adi. Danas je Ditza napokon na slobodi.

Meirav Tal (53)

Živi u Rishon LeZionu i posjetila je Yaira, svog partnera, u kibucu Nir Oz. Njih dvoje su oteli zajedno s Yairovom djecom, Yagilom i Orom, koji su jučer pušteni. Yair je i dalje u zatočeništvu Hamasa.

24sata su 12. listopada, pet dana nakon njene otmice razgovarali s bratom njenog partnera koji je i dalje u Hamasovom zarobljeništvu.

'Oteli su mi brata, njegovu curu i nećake. Šogorica nas je zvala da su im upali teroristi u kuću'
'Oteli su mi brata, njegovu curu i nećake. Šogorica nas je zvala da su im upali teroristi u kuću'

- Mog brata Yaira Yaakova (59), njegovu djevojku Meirav Tal (54) i njegova dva sina od 12 i 16 godina Hamas je oteo iz njihova doma u Nir Ozu u subotu 7. listopada ujutro, nekoliko sati nakon početka raketnog napada na Izrael. Moja supruga razgovarala je s njim oko 8.45 sati da provjeri kako su. U pozivu je spomenuo da su u skloništu i da su njegovi sinovi kod majke, njegove bivše supruge, kao i njihova kći. Pošto su dobili obavijest da ne napuštaju sklonište, on nije mogao otići po njih i dovesti ih k sebi. Oko 9.20 sati bratova djevojka Meirav poslala nam je na WhatsApp glasovnu poruku u kojoj je rekla da su im teroristi upali u kuću, da pucaju i da moj brat pokušava zadržati vrata skloništa. Nakon što smo dobili tu poruku izgubili smo kontakt s njima, ispričao je za 24sata Izraelac Yaniv Yaakov, čiji brat živi u kibucu Nir Oz.

Rimon Kirsht (36)

Obitelj je opisuje kao osobu koja jako voli uzgajati biljke, udomljavati i životinje te slušati glazbu. Bavi se alternativnom medicinom i refleksoterapijom. Voli rock glazbu – posebno Guns N' Roses i U2, kao i izraelske bendove HaYehudim i The Witches. Volontira u Maslanu, centru za podršku žrtvama seksualnog napada i nasilja u obitelji u Negevu, gdje pomaže žrtvama seksualnog napada i prati takve žrtve na sudove te u policijske postaje. Rimon i njezin suprug Yagev vjenčali su se prije dvije godine i živjeli su u kibucu Nirim.
Život su posvetili brizi za životinje – imaju pet pasa i pet mačaka, od kojih je većina pretrpjela zlostavljanje. Njezin suprug Yagev otet je zajedno s Rimonom 7. listopada i Hamas ga i dalje drži u zatočeništvu.

Gabriela Leimberg (59)

Imigrirala je iz Argentine 1990-ih. Ima jednu kćer, 17-godišnju Miju, koja je oteta zajedno s njom. Obitelj je opisuje kao predanu majka koja se u potpunosti posvećuje svojoj kćeri.
Živi u Jeruzalemu i radi kao menadžer u tvrtki koja pruža usluge u zajednici za osobe s invaliditetom, godinama radi s osobama s invaliditetom u Izraelu. Vodi dnevni centar za osobe s autizmom. opisuju je kao ženu velikog srca koja uvijek pomaže. Socijalna je psihologinja koja u svom poslu daje sve od sebe te je brižna i uvijek podržava druge.

Mia Leimberg (17)

Gabrijelina kći Mija učenica je 12. razreda srednje umjetničke škole u Jeruzalemu, a obitelj je opisuje kao jako talentiranu pjevačicu. Predana i odgovorna djevojka, mudra i uvijek spremna pomoći svojim prijateljima. Radi u knjižari. Izuzetno je draga, slatka djevojka, divna sugovornica koja voli učiti i istraživati. Ona i njezina obitelj imaju psa Shih Tzua po imenu Bella koji je otet zajedno s njima.

Clara Merman (63)

Clara živi u Nir Yitzhaku od 1982. Partnerica je Luisa Hara, ima dvije kćeri i troje unučadi. Radila je kao odgojiteljica u vrtiću. Umirovljena, ali nastavlja raditi sa starijim osobama i rizičnim obiteljima kojima treba roditeljska skrb. Poznata je po izvrsnim slasticama. Clara je snažna žena koja pomaže svima koji je zamole. Oteta je sa svojim partnerom Luisom i bratom Fernandom koji su i dalje u Hamasovom zarobljeništvu. Danas su puštene i njezina sestra Gabriela i nećakinja Mia.

Ofelia Roitman (77)

Ofelia Roitman iz kibuca Nir Oz je mama, supruga i baka puna ljubavi. Ima troje djece i devetero unučadi koji su cijeli njezin svijet. Dvadeset godina je bila pedagog, a pet godina ravnateljica židovskih škola u Argentini. Dugi niz godina radila je u obrazovanju u kibucu i bila aktivna u raznim odborima. Plemenita i skromna žena koja voli život i kibuc, kako je opisuje obitelj.

Tamar Metzger (78)

Posljednjih godina Tamar je bila baka s punim radnim vremenom, posvećena brizi za svoje unuke. Teško se kreće i puno vremena provodi na balkonu svoje male kuće - uz novine, križaljke i cigarete. Voli čitati knige i gledati sapunice. U prošlosti je radila u rasadniku kibuca i vodila trgovinu mješovitom robom. Oteta je sa svojim suprugom Yoramom, koji je i dalje u zatočeništvu Hamasa.

Noralin "Nataly" Babadilla (60)

Stanovnica Yahud-Monosona, otputovala je u petak navečer sa svojim partnerom, Gidonom Babanijem, kod bliskih prijatelja u kibuc Nirim kako bi proslavili 70. godišnjicu kibuca.
Noralin voli život, prijateljstva, putovanja i ples. Obitelj je opisuje kao osobu koja donosi radost kamo god ide. U vrtu zgrade u Yehudu u kojoj živi, Noralin ima svoje malo mjesto gdje uzgaja sukulente i cvijeće. Gideon, njezin partner, ubijen je 7. listopada.

Ada Sagi (75)

Ada je 75-godišnja stanovnica kibuca Nir Oz, ima troje djece i šestero unučadi. Ona podučava hebrejski i arapski i traži mir i ljubav u svemu što radi. U London je trebala sletjeti 20. listopada na proslavu 75. rođendana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...