News

Komentari 222

Eksplodirala e-cigareta: Izbila mu zube i teško ozlijedila lice

Sve je više zabilježenih slučajeva eksplozije električnih cigareta. Stručnjaci vjeruju i da one nisu bezopasne jer propilen glikol može prouzročiti akutnu iritaciju pluća

Mladić (20) iz Kölna je teško ozlijeđen nakon što mu je eksplodirala e-cigareta. Zadobio je porezotine i opekline i izgubio je nekoliko zuba, izvijestila je policija prošli četvrtak. Mladić je prije eksplozije kupio nove zamjenske dijelove za cigaretu među kojima je bila i nova baterija. Čim je povukao dim, cigareta je eksplodirala. Sve se dogodilo prošlu subotu, piše OE24.

Slučajevi eksplozije e-cigarete poznati su od ranije u SAD-u. Slične je ozljede pretrpio muškarac s Floride prije četiri godine. Tada je eksploziju izazvala baterija koja je prouzročila i požar u kući žrtve. Slično se dogodilo i u Kanadi. Cigareta je eksplodirala i teško ozlijedila muškarca. Ozljede lica dokumentirao je na Twitteru. 

Chrisu Thomasu (37) iz velškog Maesycwmmera električna cigareta je eksplodirala u automobilu. Ostavio ju je da se puni preko noći. Eksplodirala je kao petarda i završila na stražnjem sjedalu njegove Škode Superb. Iz tvrtke su izvijestili kako tekućina u električnim cigaretama nije zapaljiva, ali vjerojatno ju je punio krivim punjačem. eksplodirale su mu još dvije, jeftinije cigarete koje je kupio. 

Nisu bezopasne?

Proizvođači tvrde da su zdrave i da poništavaju učinak nikotina, no stručnjaci ističu da e-cigarete mogu učiniti mnogo štete. Funkcioniraju pomoću baterija koje zagrijavaju tekućinu obogaćenu nikotinom, pa se udiše para obogaćena nikotinom.  Dim koji se izdiše je zapravo para, koja se izgubi u zraku i nije štetna ni za okolinu ni za samog "pušača" tvrde proizvođači. Tako se stvara osjećaj pušenja pravih cigareta ali bez štetnog učinka, dodaju. Kako bi se stvorila para obogaćena nikotinom, dodan je propilen glikol, koji sadrži do 90 posto samog sadržaja e-cigarete. 

- Upravo to može izazvati akutnu iritaciju respiratornog sustava - tvrdi dr. Elisabeth Pott, direktorica Federalnog centra za zdravstveno obrazovanje u njemačkom Kölnu, piše Daily Mail. 

Još 2009. američki FDA analizirao je punjenje e-cigareta i pronašao tragove kancerogenog nitrozamina i drugih potencijalno opasnih sastojaka kod nekoliko proizvođača. Sami proizvođači ističu da nitrozamina ima puno više u samim cigaretama. 

Budući da su e-cigarete u slobodnoj prodaji i nisi klasificirane kao medicinski aparati, ne podliježu ni regulaciji tobacco proizvoda, barem ne u Velikoj Britaniji. Čak i u toj razvijenoj zemlji uvoz mnogih brendova e-cigareta prolazi bez inspekcije, zbog čega stručnjaci ističu da je nužno uvođenje regulacije e-cigareta kako bi se osigurao garantirani standard. 

E-cigarete zabranjene su u Kanadi, Australiji i nekim američkim zemljama. Nedavno je zabranjena i njihova upotreba u gradskim uredima i prijevoznim sredstvima u njemačkom Hannoveru. E-cigarete u svom izvješću ističu da se mogu pušiti i u nepušačkom dijelu, no očito je da mnogima kao takva ipak nije prihvatljiva.