Obavijesti

News

Komentari 191

Rusi tvrde: Ukrajina je napala našu regiju, četvero ozlijeđenih! U Ukrajini je zračna uzbuna...

Rusi tvrde: Ukrajina je napala našu regiju, četvero ozlijeđenih! U Ukrajini je zračna uzbuna...

Ruska agresija na ukrajinski teritorij produljila se na više od godinu dana. Vođa ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je da će se njegove privatne snage nastaviti boriti u ime Moskve čak i nakon što se povuku iz istočnog ukrajinskog grada Bahmuta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.33

Agencija AP i New York Times dobili Pulitzere za priče iz Ukrajine

Agencija Associated Press osvojila je Pulitzerovu nagradu 2023. za javni servis za ratno izvještavanje o opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, dok je New York Times odnio nagradu za međunarodno izvještavanje za priče o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Novinarka Washington Posta Caroline Kitchener osvojila je Pulitzerovu nacionalnu nagradu za izvještavanje o pitanju pobačaja u Sjedinjenim Državama nakon što je Vrhovni sud prošle godine poništio značajnu presudu iz 1973. Roe protiv Wadea koja je legalizirala postupak u cijeloj zemlji.
 

20.26

Italija "snažno preporučuje" svojim državljanima da napuste Ukrajinu

Talijansko ministarstvo vanjskih poslova je u ponedjeljak reklo da svim talijanskim državljanima koji su još uvijek u Ukrajini "snažno preporučuje" da napuste zemlju.

Upozorenje je izdano nakon "sve težih raketnih napada na Kijev i diljem cijelog ukrajinskog teritorija", objavilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici za sigurno putovanje "Viaggiare sicuri".

"Putovanje u Ukrajinu, na bilo koji način, se snažno ne preporučuje", reklo je ministarstvo i pozvalo sve one koji idu na posao da "poduzmu mjere sprečavanja i izbjegavanja rizika" i da budu "maksimalno oprezni".

Rusija je u ponedjeljak započela najveći napad bespilotnim letjelicama na Ukrajinu u proteklih nekoliko mjeseci, a Kijev tvrdi da će uskoro započeti protuofenzivu kako bi pokušao pod svoju kontrolu vratiti teritorij koji su zauzele ruske snage.

19.16

Rusija će u Kirgistanu "razviti" svoja vojna postrojenja

Rusija će "razviti" svoja vojna postrojenja u Kirgistanu, srednjoazijskoj državi saveznici Moskve, objavio je u ponedjeljak Kremlj nakon sastanka predsjednika dviju država, Vladimira Putina i Sadira Žaparova u ruskome glavnom gradu. 

"Šefovi dviju država istaknuli su značaj jačanja oružanih snaga Kirgistana i važnost razvoja ruskih vojnih postrojenja na njegovu teritoriju", stoji u zajedničkom priopćenju iz Kremlja.

Rusija u Kirgistanu raspolaže vojnom bazom koja se sastoji od aerodroma, pomorskog objekta na jezeru Isik-Kul i još nekoliko objekata.

18.34

Europska komisija: EU će Ukrajini donirati milijun komada streljiva u 12 mjeseci

Europska unija će u idućih 12 mjeseci Ukrajinu opskrbiti s milijun komada streljiva, rekao je u ponedjeljak povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton u Europskom parlamentu.

Povjerenik Europske komisije u posljednjih šest tjedana posjetio je 15 tvornica u 13 država kako bi se upoznao s izazovima i potrebama industrije proizvodnje streljiva u Europi, te kako bi se ona proširila i ubrzala, rekao je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Između ostalog Breton je krajem travnja boravio i u Hrvatskoj. 

17.19

Ukrajina kritizira Njemačku da ne poštuje ukrajinske žrtve u II. svjetskom ratu

Zamjenik ukrajinkog ministra vanjskih poslova Andrij Melnik optužio je u ponedjeljak Njemačku da ne pokazuje dovoljno poštovanja prema Ukrajincima poginulima u Drugom svjetskom ratu, u povodu 78. godišnjice kapitulacije nacističke Njemačke 1945. godine.

"Jedva da možete vidjeti riječ Ukrajina u njemačkim školskim udžbenicima o ratnim godinama", rekao je Melnik, bivši njemački veleposlanik u Njemačkoj.

Ukrajinski dužnosnici opetovano kritiziraju što je fokus gotovo uvijek na Rusiji kada se govori o sovjetskim žrtvama i vojnim postignućima u Drugom svjetskom ratu. 

Deset milijuna Ukrajinaca izgubilo je živote u Drugom svjetskom ratu, ali "gotovo nitko" u Njemačkoj ne zna za te žrtve, rekao je Melnik u izjavi za ukrajinsku televiziju.

Komentari 191