Obavijesti

News

Komentari 9

Elitno društvo: Na listi nabolje plaćenih bankara i jedan Hrvat

Elitno društvo: Na listi nabolje plaćenih bankara i jedan Hrvat
1

Izvješće o zaradi bankara objavljuje Europska agencija za banke i obuhvaća 21 od 28 zemalja Europske unije. U 2017. godini, 4.859 bankara zaradilo je više od milijun eura

VIDEO

Broj bankara  u Europskoj uniji s godišnjom zaradom većom od milijun eura u 2017. je porastao na gotovo 5.000, a među njima je i jedan hrvatski bankar. Točnije, među 4.859 bankara koji su unatoč tome što su regulatori ograničili visinu bonusa, bankar iz Hrvatske u 2017. je te godine zaradio milijun i 26 tisuća eura.

Njegov identitet je strogo zaštićena poslovna tajna, ali ono što se zna jest da hrvatski bankar milijunaš radi u sektoru banke za poslovanje s građanstvom, a od ukupno zarađenog iznosa te mu je godine isplaćeno 205.200 eura. Izvješće o zaradi bankara objavljuje Europska agencija za banke i obuhvaća 21 od 28 zemalja Europske unije.

Godinu dana ranije, bankara s godišnjim primanjem većim od milijun eura bilo je 4.597. Oni najbolje plaćeni velikom su se većinom nalazili u Britaniji, njih ukupno 3.567 u 2017. odnosno 73,3 posto - 38 više nego u 2016. godini. U Njemačkoj ih je bilo 390 u 2017., u Italiji 201, Francuskoj 233 a u Španjolskoj njih 161.

Prvih trideset, u toj je godini zaradilo više od 10 milijuna eura. 

Nakon bankarskog kraha prije deset godina, Europska unija je 2014. bonuse na razini osnovne plaće, odnosno u visini najviše dvije uz odobrenje dioničara. Kako su objavili iz EBA-e, prosječni omjer između varijabilnog i fiksnog dijela plaće kod onih najbolje plaćenih nastavlja se smanjivati, i to sa 104 posto u 2016., na 101,08 posto u 2017. godini. U 2014. je bio iznosio 123 posto,  a 2015. godine 118 posto.

I dok se bankare izložilo pritisku da smanje bonuse, upravitelji imovinom izbjegli su utjecaj tih ograničenja.

EBA je objavio da je u bančinim segmentima poslovanja s upravljanjem imovinom prosječan omjer varijabilnog prema fiksnom dijelu plaće uvećan s 358 posto u 2016., na 402 posto u 2017., čime i dalje znatno premašuje maksimum od 200 posto.

- Nekoliko zemalja članica dopušta primjenu izuzeća za zaposlenike u tom poslovnom segmentu, iako CRD IV (EU pravila o kapitalu banaka) eksplicitno ne pružaju takvu mogućnost - navodi se u EBA-inom izvješću.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.