Obavijesti

News

Komentari 12

Emir Imamović Pirke: Teroristi i žele da mi živimo u strahu...

Emir Imamović Pirke: Teroristi i žele da mi živimo u strahu...
1

Prestižna nagrada: Pirkeov roman ‘Terorist‘ našao se u utrci za Nagradu Fric, koju dodjeljuje Express. Atlantic grupa pobjedniku daruje čak 75.000 kuna

VIDEO

Htio sam napisati priču koja je po strukturi fikcija, a prati zločinca koji nakon učinjenog zločina nastavlja živjeti normalnim životom, kaže Emir Imamović Pirke.

Svojim romanom “Terorist” Pirke prati novinara koji se bavi pričom svog nekadašnjeg školskog kolege, kasnije ISIL-ova borca koji se, iz ne baš jasnih razloga, vraća u Bosnu i Hercegovinu, preciznije biva deportiran. Radi se o jednom od prvih svjetskih romana koji se bave tom temom.

Pirkeov “Terorist“ našao se među 14 knjiga, u širem izboru natjecanja za Nagradu Fric. Tjednik Express po drugi će put dodijeliti Frica, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze, uz mobilnu skulpturu žiroskopa, osvojit će i 75.000 kuna koje je osigurala Atlantic grupa.

– Drago mi je što sam se našao među predloženim autorima posebno jer se radi o ozbiljnoj književnoj nagradi, koja cijeni svaki književni tekst te koja nije hermetična – ističe Pirke. Sviđa mu se što i odluku o Fricu, nagradi nazvanoj po nadimku Miroslava Krleže, ne donose samo književnici, nego istaknuti predstavnici raznih profesija.

Pirke kaže kako je u svojem romanu, koji opsiuje kao fikcijsku publicistiku ili publicističku fikciju, pokušao pratiti dolazak i razvitak vehabizma u BiH, te proniknuti u psihologiju terorista, što nužno uključuje i sociološko-povijesne uvide.

– Radikalizam je uvijek isti, gdje god se nalazio, bilo u Čečeniji, Siriji ili negdje drugdje – objašnjava književnik. Priča je napisana hibridnim žanrom koji predstavlja kombinaciju književnosti i novinarstva. Kroz pitanje “Kako je moguće da netko rođen u bivšoj Jugoslaviji, u doba kasnog socijalizma, završi kao islamski fundamentalist?”, Imamović čitatelja vodi kroz perspektivu novinara.

– Imamović je stvorio hibridan žanr, gdje s jedne strane barata interpretacijama i tumačenjima, dok je činjeničnost – biografsko i dramatsko u glavnom liku – fikcijska, što je ozbiljna inovacija za naš prostor i za žanr – smatra književni kritičar i koordinator Nagrade Fric Kruno Lokotar. Pirke ističe da roman nije nimalo autobiografski.

– Lik novinara uveo sam zbog konstruiranja priče. Jer, posao novinara još je pronalaziti informacije – objašnjava nam Pirke, koji i sam radi kao novinar te kolumnist.

Terorizam je, kaže, star koliko i ljudski rod.

– Novinar, tj. pisac, u romanu na neki način ne može razumjeti terorista jer ne postoji jasan obrazac kako se postaje terorist – objašnjava pisac. Dodaje kako je terorizam prisutan kroz povijest, ali i da, za razliku od vojske, teroristi nikad ne kapituliraju.

– Ni jedan teroristički akt dosad nije doveo do državnog udara. Cilj terorista je stvaranje straha. Teroristi žele stvoriti klimu u kojoj se njihova meta boji, a u kojoj su članovi njihove partije sretni jer meta pati. Nemaju koristi od samog ubijanja, ali ako njime, primjerice, promijene odnos Nijemaca prema muslimanima, uspjeli su – zaključio je Pirke.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor