Obavijesti

News

Komentari 0

Energetski institut Hrvoje Požar za Fortenovu će izraditi studiju izračuna ugljikovog otiska

Energetski institut Hrvoje Požar za Fortenovu će izraditi studiju izračuna ugljikovog otiska

Dobiveni izračuni će biti temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu Strategije i Akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi

VIDEO

Fortenova grupa i Energetski institut Hrvoje Požar potpisali su ugovor o suradnji na izradi studije izračuna ugljikovog otiska Fortenova grupe d.d. i njezinih operativnih kompanija, a ugovor su potpisali Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe i Dražen Jakšić, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar.

Studija koju će za Fortenova grupu izraditi EIHP uključit će izračun emisija stakleničkih plinova iz Opsega 1, 2 i 3, s ciljem sustavnog rada Grupe na njihovom smanjenju. Opseg 1 uključuje direktne emisije koje nastaju na lokaciji tvrtke zbog izgaranja goriva u nepokretnim i pokretnim energetskim izvorima, proizvodnim procesima, korištenja zemljišta, promjene u korištenju zemljišta i šumarstvu te iz fugitivnih izvora. Indirektne emisije Opsega 2 nastaju izvan lokacija tvrtke, a povezane su s nabavom i potrošnjom električne, toplinske i rashladne energije. Također, izračunat će se i ostale značajne indirektne emisije Opsega 3 povezane s ulaznim i izlaznim tokovima materijala i ljudi potrebnih za funkcioniranje poslovnih jedinica Fortenova grupe.

Dobiveni izračuni će biti temelj za definiranje kratkoročnih i dugoročnih ciljeva smanjenja emisije stakleničkih plinova i izradu Strategije i Akcijskog plana za smanjenje ugljikovog otiska u Fortenova grupi.

Upravo poslovni subjekti predstavljaju veliki dio rješenja za problem klimatskih promjena i postizanje neutralnosti u rokovima koje predviđa Pariški sporazum odnosno ciljevima koje je vezano uz to postavila EU, a to je da se do 2030. emisija stakleničkih plinova smanji za najmanje 55 posto u odnosu na emisije iz 1990., te, u konačnici, da Europa do 2050. postane klimatski neutralan kontinent.

- Postizanje vlastite ugljikove neutralnosti dugoročni je cilj naše strategije održivosti jer smo kao najveći privatni poslodavac u regiji Jugoistočne Europe svjesni našeg utjecaja na zajednice u kojima poslujemo, a time i svoje odgovornosti prema preuzimanju vodeće uloge u davanju doprinosa u smanjenju emisija stakleničkih plinova. Stoga je ovaj projekt koji pokrećemo s EIHP-om ključan ne samo za izračune sadašnje razine našeg ugljikovog otiska i postavljanje konkretnih ciljeva za njegovo smanjenje, nego i za postavljanje visokih standarda održivosti u svim našim kompanijama, neovisno o kojem je tržištu riječ odnosno o stupnju njegovog razvoja i nacionalnim regulativama vezanim za pitanja smanjivanja utjecaja na klimatske promjene – komentirao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe prilikom potpisivanja ugovora s EI Hrvoje Požar.

Riječ je o projektu koji će se odvijati u nekoliko faza - od izračuna emisija i prikaza rezultata u skladu s GHG protokolom i ISO 14064-1 normom do pripreme strategije upravljanja ugljikovim otiskom, akcijskog plana za smanjenje emisija stakleničkih plinova i analize uvjeta za postizanje ugljikove neutralnosti.

 - Pružanjem stručne podrške poslovnom sektoru u transformaciji poslovanja prema niskougljičnom, EIHP ostvaruje i vlastitu misiju doprinoseći zelenoj energetskoj tranziciji. Veselimo se što nas je Fortenova grupa prepoznala kao pouzdanog partnera u ostvarenju vlastite strategije održivosti i smanjenju emisija stakleničkih plinova. Detaljan izračun ugljikovog otiska, kako na razini operativnih kompanija, tako i na razini Grupe, važan je prvi korak koji će omogućiti Fortenova grupi da se upozna sa strukturom emisija te prepozna one aktivnosti koje doprinose ugljikovom otisku. Sljedeći korak je izrada strategije i akcijskog plana u kojem će se definirati mjere za smanjenje emisija, a čijom će provedbom Fortenova grupa dati i svoj značajan doprinos postizanju klimatske neutralnosti društva u cjelini  – rekao je Dražen Jakšić, ravnatelj EI Hrvoje Požar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...