Obavijesti

News

Komentari 63

Američka agencija za lijekove odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina

Američka agencija za lijekove odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina
4

Američka agencija za hranu i lijekove FDA proširila je odobrenje za Pfizerovo cjepivo pa se njime tako sada mogu cijepiti i djeca od 12 do 15 godina

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.50

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila Pfizerovo cjepivo za djecu od 12 do 15 godina

Američka agencija za hranu i lijekove FDA proširila je odobrenje Pfizerovom cjepivu pa se njime tako sada mogu cijepiti i djeca od 12 do 15 godina, prenosi NBC News.

U prosincu su dali odobrenje za cijepljenje ljudi u dobi od 16 godina na više, a sada su to odobrenje proširili i na mlađu djecu od 12. godine života.

Iz FDA poručuju kako je ovo značajan korak prema vraćanju normalnom životu jer će sada i mlađa populacija moći biti zaštićena od koronavirusa.

21.40

U Francuskoj registrirano 3292 novozaraženih, najmanje od početka godine

Broj novih zaraza covidom-19 u Francuskoj pao je na 3292 u ponedjeljak, najmanje od početka godine, dok se broj pacijenata na intenzivnoj njezi smanjuje sedmi dan za redom.

Ponedjeljkom inače ima manje potvrđenih slučajeva jer se vikendom provodi manje testiranja, no sedmodnevni prosjek zaraženih pao je na 17.767 u usporedbi s 14. travnja kada je iznosio 42.225.

Francuska je izašla iz trećeg lockdowna prije tjedan dana i nada se da će postupno ukinuti sva veća ograničenja do kraja lipnja.

Terase barova i restorana otvaraju se 19. svibnja, najavio je ministar zdravstva Olivier Veran u ponedjeljak. 

Na intenzivnoj njezi je 4870 ljudi, najmanje od 27. ožujka.

Umrlo je još 292 ljudi. Francuska je s ukupno 106.684 umrlih osma u svijetu po broju žrtava covida-19. No sedmodnevni prosjek smrtnih slučajeva u danu je 222, najniži od 26. listopada prošle godine.

Francuska je s 5,78 milijuna potvrđenih slučajeva covida-19 četvrta u svijetu iza Sjedinjenih Država, Indije i Brazila.

20.32

Talijanka 'slučajno' primila šest doza cjepiva protiv Covida-19

Mlada Talijanka slučajno je primila šest doza cjepiva Pfizer-BioNTecha protiv korona virusa, prenose talijanski mediji.

Naime, u nedjelju je medicinska sestra u bolnici Apuane u Toskani 23-godišnjakinji greškom ubrizgala cijelu bočicu cjepiva u kojoj se nalazi šest doza. 

Mlada 23-godišnjakinja, koja je bila medicinska pripravnica u toj bolnici, odmah je stavljena na bolničko promatranje, a otpuštena je u ponedjeljak ujutro.

- Imam glavobolju, jako sam umorna, ali imam sreću da sam živa - rekla je 23-godišnjakinja po izlasku iz bolnice.

Na pitanje hoće li prijaviti medicinsku sestru koja joj je greškom ubrizgala cijelu bočicu, odgovorila je: 'Apsolutno ne, takve se stvari mogu dogoditi svakome'.

Liječnici su kazali kako nije poznato kakve bi reakcije ubrizgavanje cijele bočice cjepiva moglo izazvati. 

19.37

WHO: 'Indijska varijanta korona virusa izaziva globalnu zabrinutost'

Virusna varijanta B.1.617 koja se prvi put pojavila u Indiji prošle godine izaziva globalnu zabrinutost, priopćila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Radi se o varijanti koja izaziva zabrinutost na globalnoj razini", izjavila je na sastanku Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19. "Postoje neke dostupne informacije koje upućuju na povećanu prenosivost."

Broj novozaraženih i preminulih od koronavirusa u Indiji se u ponedjeljak približio dnevnom rekordnom iznosu zbog čega se vlada premijera Narendre Modija poziva da zatvori drugu najmnogoljudniju zemlju na svijetu.

WHO je priopćila da je dominantna varijanta B.1.617 prvi put identificirana u Indiji prošlog prosinca, iako je ranija verzija zabilježena u listopadu 2020.

Ova se varijanta već proširila u druge države, a mnoge su zemlje odlučile blokirati ili ograničiti dolaske iz Indije. 

Van Kerkhove je naglasila da će o toj varijanti i njezinim trima verzijama više informacija biti dostupno u utorak.

Čelnik WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, rekao je da Zaklada Svjetske zdravstvene organizacije pokreće kampanju pod nazivom "Zajedno za Indiju" u svrhu prikupljanja sredstava za opskrbu kisikom i nabavu lijekova i zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike. 

19.04

PHE: 'Jedna doza AstraZenecinog cjepiva smanjuje rizik od smrti za 80 posto'

Prema podacima o primjeni AstraZenecinog cjepiva, jednom dozom cjepiva postiže se 80 posto manji rizik od smrti uzrokovane koronavirusom, priopćilo je u ponedjeljak javno zdravstvo Engleske (PHE). 

Naglašeno je i da nova analiza pokazuje da se zaštita od smrti cjepivom Pfizer-BioNTech povećava s približno 80 posto nakon prve doze na 97 posto nakon druge doze.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) objavila je da se studija o zaštiti od smrtnosti koju pruža AstraZenecino cjepivo temelji na stvarnim podacima.

Istraživanjem su uzeti u obzir simptomatski slučajevi bolesti covid-19 otkriveni između prosinca i travnja te preminuli u roku od 28 dana od pozitivnog testa s obzirom na status cijepljenja.

"S obzirom na ponudu i odabir cjepiva protiv koronavirusa, jedna doza bilo kojeg cjepiva približno pruža zaštitu od 80 posto od smrti", navedeno je u priopćenju PHE-a.

Zaštita od smrtnosti koju pruža cjepivo Pfizer-BioNTech povećana je na 69 posto za one koji su primili drugu dozu najmanje tjedan dana prije nego što su bili pozitivni. Uzimajući u obzir početnu procjenu zaštite od zaraze koronavurosm, radi se o 97 postotnom učinku cjepiva, priopćila je PHE. 

Premijer Boris Johnson trebao bi u ponedjeljak potvrditi daljnje ublažavanje mjera zatvaranja u Engleskoj, čemu je djelomično doprinijelo brzo uvođenje cjepiva u državu. 

Analizirajući drugi skup podataka, PHE je napomenuo da se procjenjuje da dvije doze Pfizerovog cjepiva smanjuju rizik od hospitalizacije za 93 posto za ljude starije od 80 godina. 

Komentari 63