Obavijesti

News

Komentari 236

Erdogan dolazi u Hrvatsku, vodi ministre i 90 poduzetnika

Erdogan dolazi u Hrvatsku, vodi ministre i 90 poduzetnika
1

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Hrvatskoj kako bi s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarao o bilateralnim odnosima

VIDEO

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan boravit će u utorak i srijedu u službenom posjetu Hrvatskoj kako bi s najvišim hrvatskim dužnosnicima razgovarao o bilateralnim odnosima, posebno o jačanju gospodarske suradnje, i sudjelovao na obilježavanju stote godišnjice islama u Hrvatskoj.

Po dolasku u Zagreb u utorak popodne, turski će se predsjednik prvo uputiti na Mirogoj gdje će položiti vijenac ispred Zida boli. Nakon toga odlazi na Pantovčak na sastanak s predsjednicom države Kolindom Grabar-Kitarović.

Kako se očekuje, predsjednici će razgovarati o bilateralnim političkim i gospodarskim odnosima. Nezaobilazne teme će biti turski pregovori za članstvo u EU-u, koje Hrvatska snažno podupire i pomaže svojim zananjem i iskustvom, zatim stanje u jugoistočnoj Europi, posebice u BiH, te predstojeći summit NATO-a u Varšavi u srpnju. Grabar-Kitarović i Erdogan imat će na dnevnom redu i borbu protiv terorizma, stanje u Siriji i Iraku, energetsku sigurnost i migrantsku krizu.

Sastaje se s Oreškovićem

U srijedu će dvoje predsjednika biti na hrvatsko-turskom gospodarskom forumu koji organizira Hrvatska gospodarska komora i govoriti sudionicima skupa. Erdogana očekuju i sastanci s predsjednikom Sabora Željkom Reinerom i premijerom Tihomirom Oreškovićem.

Poslijepodne će se u HNK održati svečana akademija u povodu 100. godišnjice priznanja islama tradicionalnom vjeroispovješću u Hrvatskoj. Kako ističu na Pantovčaku, ne postoji bolje integrirana manjina u Europi od muslimanske zajednice u Hrvatskoj. 

Erdogan posjet Hrvatskoj završava otvaranjem turskog kulturnog centra u središtu Zagreba.

Bilateralni odnosi između Hrvatske i Turske su tradicionalno dobri, saveznički i partnerski. U okviru NATO-a zajednički snažno podupiru politiku otvorenih vrata, prvenstveno prema Bosni i Hercegovini.

Obje zemlje pridaju veliku važnost ovom posjetu, a to se može vidjeti i po izaslanstvu u Erdoganovoj pratnji. U Zagreb dolaze ministri pravosuđa, europskih poslova, gospodarstva, energetike, kulture i turizma, te više od 90 poslovnih ljudi na gospodarski forum.

Gospodarska suradnja između Hrvatske i Turske ima mnogo potencijala, iako je trgovinska razmjena relativno niska.

Taj potencijal treba iskoristiti, a gospodarski forum, za koji su veliki interes pokazale i hrvatske tvrtke, prvi je veći korak prema tome, kažu na Pantovčaku. 

Turska ulaganja 213 milijuna eura

Turska ulaganja u Hrvatskoj iznose 213 milijuna eura, s tim da je većina njih u područjima turizma i energetike, odnosno bioenergetska postrojenja. Iako predstavljaju manje od jedan posto ukupnih ulaganja u Hrvatsku, turska ulaganja su u pravilu greenfield ulaganja.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se s Erdoganom na marginama godišnjeg Energetskog i gospodarskog summita Atlantskog vijeća u Istanbulu u studenome prošle godine. Dvoje predsjednika tada se složilo da su odnosi između dviju država snažni i prijateljski te dodatno učvršćeni savezništvom u NATO-u, a kao moguća područja jačanja suradnje istaknuli su gospodarstvo, promet, kulturu i turizam. Predsjednica je rekla da Hrvatska podupire približavanje Turske Europskoj uniji te da joj je spremna pomoći prenošenjem vlastitih iskustava iz pristupnog procesa.

Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravio je u službenom posjetu Turskoj 2011. na poziv tadašnjeg turskog predsjednika Abudllaha Gula.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina
POGLEDAJTE VIDEO

Jedna od najvećih grabljivica se pojavila u Plitvičkim jezerima. Nisu je vidjeli preko 70 godina

U Nacionalnom parku Plitvička jezera, nakon više desetljeća, krajem travnja primijećen je suri orao. Ptica je strogo zaštićena i kritički ugrožena

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'
IZBORI 2024.

Plenković se tajno sastao s DP-ovcima u kafiću kod Vukovara. Radić: 'Nismo se još dogovorili'

Prošlo je šesnaest dana od parlamentarnih izbora, ali izborna slagalica i dalje nije završena. HDZ i DP nastavljaju pregovore
Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao