Obavijesti

News

Komentari 174

Eskalacija sukoba na Kosovu: Potez Prištine izazvao je kaos

Marko Đurić, direktor srpskog Ureda za Kosovo, odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova

VIDEO

Pripadnici interventne jedinice kosovske policije u ponedjeljak u 17.30 sati, priveli direktora Ureda za Kosovo Marka Đurića. Uhitili su i njegovog suradnika Željka Jovića koji je ozlijeđen dok se opirao uhićenju. Zasad nije poznato što je s Nikolom Selakovićem, tajnikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Đurić je uhićen u dvorani Mitrovačkog dvora gdje je počeo razgovor u sklopu unutarnjeg dijaloga o Kosovu. Prema izvješćima RTS-a s terena oko 13 sati, jake snage kosovske policije, naoružane dugim cijevima i s fantomkama na glavama, raspoređene u nekoliko blindiranih vozila, na raskršću kod Banjske, desetak kilometara od Kosovske Mitrovice, kontroliraju promet i putnike. Izazvalo je to novo pogoršanje odnosa između Beograda i Prištine.

Situaciju je dodatno zakompliciralo i Đurićevo uhićenje. Kako javljaju kosovski mediji, Marko Đurić odveden je u Prištinu, gdje je izveden pred prekršajnog suca, a zatim mu je određeno protjerivanje s Kosova te su ga tamošnje vlasti sprovele prema graničnom prijelazu Merdare odakle je ušao u Srbiju. Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da je Đurić na Kosovo ušao  ilegalno i da je kosovska policija postupila profesionalno i u skladu sa svojim ovlastima. Dodao je da ovaj slučaj ne treba utjecati na dijalog između država. U Beogradu je u ponedjeljak navečer održana sjednica Savjeta za nacionalnu sigurnost. Vučić je nakon nje izjavio da, unatoč svim napetostima između Beograda i Prištine treba bez velikih riječi znati sačuvati "narod na Kosovu i Metohiji koji treba biti oprezan, ali spokojan i miran".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vlasti u Prištini zabranile su u ponedjeljak ulazak na teritorij Kosova srbijanskim ministrima Aleksandru Vulinu i Vladanu Vukosavljeviću, a prethodno je ulaz zabranjen i šefu vladina ureda za Kosovo Marku Đuriću, te glavnom tajniku srbijanskog predsjednika Nikoli Selakoviću, objavila je Radio-televizija Srbije  (RTS).

EU poziva na suzdržanost na Kosovu nakon uhićenja Đurića

"Pozivamo vlasti Srbije i Kosova da pokažu potrebnu suzdržanost i zrelost kako sadašnja situacija na Kosovu ne bi dodatno eskalirala", izjavila je Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.

Glasnogovornica ističe da se sva pitanja od obostranog interesa trebaju rješavati unutar dijaloga pod okriljem EU-a, koji za krajnji cilj ima normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. 

Direktor ureda za Kosovo srbijanske vlade Marko Đurić i glavni tajnik ureda srbijanskog predsjednika Nikola Selaković doputovali su u ponedjeljak u Kosovsku Mitrovicu unatoč zabrani kosovskih vlasti. 

Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli je izjavio da nitko bez dozvole ne može ući na teritorij Kosova i upozorio da će biti uhićen svatko tko to pokuša. Nakon što je Đurić uhićen prosvjedovali su kosovski Srbi, a kosovska policija upotrijebila je suzavac da rastjera mnoštvo.

Srpska lista izlazi iz kosovske vlade jer Priština "demonstrira silu"

Politički predstavnici kosovskih Srba izlaze iz kosovske vlade, objavili su u ponedjeljak navečer beogradski mediji priopćenje Srpske liste (SL) na Kosovu ocijenivši da dijalog nema nikakva smisla jer Priština demonstrira silu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 174
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a