Obavijesti

News

Komentari 0

ETA objavila da se raspušta, Rajoy ne odustaje od progona

ETA objavila da se raspušta, Rajoy ne odustaje od progona

Posljednjih godina brojni pripadnici ETA-e uhićeni su u Francuskoj, blizu granice sa Španjolskom, u zajedničkoj akciji španjolske i francuske policije. Još uvijek postoje nerazjašnjena ubojstva

VIDEO

Baskijska separatistička organizacija ETA priopćila je u četvrtak svoje raspuštanje nakon 60 godina postojanja dok je španjolski premijer Mariano Rajoy odgovorio kako pravosuđe neće odustati od progona i kažnjavanja njenih članova.

„ETA, socijalistička revolucionarna organizacija za nacionalno oslobođenje, želi informirati baskijski narod o kraju svog puta nakon što su njeni članovi ratificirali prijedlog o zaključenju njenog povijesnog ciklusa“, stoji na početku pisma s udarenim pečatom na kojem se nalaze sjekira i zmija, simbol organizacije.

ETA je potpuno raspustila svoje strukture te završila sa svojom političkom aktivnošću. Više neće biti agent koji izražava politička stajališta, promiče inicijative niti raspravlja s drugim akterima. Bivši militanti i militantice ETA-e nastavit će s borbom za domovinu Baskiju, ujedinjenu, nezavisnu, socijalističku, gdje će se govoriti baskijskim jezikom, a koja neće biti patrijarhalna. Tu borbu svatko će voditi ondje gdje to smatra korisnim, uvijek odgovorno i pošteno“, piše dalje u pismu.

ETA, na baskijskom jeziku Baskija i Sloboda, od 1959. godine je oružanom borbom nastojala uspostaviti državu na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. U njenim bombaškim napadima i otmicama, uglavnom u Španjolskoj, poginulo je više od 800 osoba dok je nepoznato koliko je njenih pripadnika stradalo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je rekao da njenim raspuštanjem neće „nestati njeni zločini niti akcije pravosuđa kako bi ih i dalje progonilo i kažnjavalo“. „Neka se nitko ne da prevariti ovime“, poručio je Rajoy iz španjolskog grada Logroña. Najavio je nastavak primjene zakona i antiterorističke politike usmjerene protiv članova ETA-e.

'Baskijske teroriste porazila je akcija pravne države'

Narodna stranka desnog centra (PP) premijera Rajoya na vlasti je u Španjolskoj od 2011. godine. Te godine je ETA prekinula s oružanim aktivnostima a u travnju 2017. predala je francuskoj policiji oružje skriveno u francuskom dijelu Baskije. Većina ETA-inih napada bila je usmjerena na španjolske policajce i političare.

„Ovih dana svjedočimo buci i velikoj propagandi ETA-e preko priopćenja, pisma i video zapisa. No baskijske teroriste porazila je akcija pravne države i snaga španjolske demokracije“, rekao je Rajoy.

ETA je u prethodnom pismu od 16. travnja najavila konačno raspuštanje obavijestivši o tome razne organizacije u Baskiji gdje živi 2,2 milijuna stanovnika.

„ETA je nastala kada je domovina Baskija prolazila kroz agoniju, kada su ju gušile pandže frankizma u Španjolskoj i kada ju je asimilirala jakobinska Francuska. Danas, 60 godina kasnije, postoji jedan živi narod koji želi biti vlasnik svoje budućnosti. Živ je zahvaljujući poslu napravljenom u različitim područjima i od strane različitih generacija“, stoji u pismu skupine. 

Više od 300 osoba povezanih s ETA-om nalazi se u zatvorima diljem Španjolske i Francuske, kilometrima udaljenim od Baskije.

Rajoy: ETA neće naći izlaz da izbjegne kaznu za svoje zločine

Organizacije za nezavisnost Baskije traže njihovo puštanje na slobodu ili premještanje u zatvore bliže njihovim obiteljima. Istovremeno, organizacije žrtava terorizma, gdje se nalaze članovi obitelji poginulih ili ozlijeđeni civili, tome se protive te traže njihov daljnji progon.

„Što god da napravi, ETA neće pronaći izlaz za izbjegavanje kazne za svoje zločine“, istaknuo je Rajoy. ETA se nalazi na popisu terorističkih skupina u Španjolskoj i EU.

Pismo o raspuštanju su u srijedu pročitali njeni pritvoreni pripadnici a također je pročitano u švicarskom gradu Ženevi u sjedištu Centra za humanitarni dijalog, poznatom i pod imenom Centar Henrija Dunanta.

„ETA želi zatvoriti ciklus sukoba između domovine Baskije i država. Sukoba kojeg karakterizira političko nasilje. Unatoč tome države nastoje spriječiti zatvaranje tog ciklusa, svjesne svoje slabosti u isključivo političkoj konfrontaciji. ETA se, međutim, ne boji ovog demokratskog scenarija pa je zato i donijela ovu povijesnu odluku“, navodi organizacija u priopćenju. Nije poznato koliko je njenih članova na slobodi.

Posljednjih godina brojni njeni pripadnici uhićeni su u Francuskoj, blizu granice sa Španjolskom, u zajedničkoj akciji španjolske i francuske policije. Još uvijek postoje nerazjašnjena ubojstva koja joj se pripisuju ali i policijska mučenja njenih pripadnika u zatvorima. 

Najveća španjolska oporbena stranka, Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE), napominje kako je "došlo do kraja 40-godišnjeg terora i patnje". "ETA više ne postoji samo zahvaljujući hrabrosti i odlučnosti španjolskog društva. Sjećanje na žrtve bit će instrument za rad na suživotu", poručio je predsjednik stranke Pedro Sanchez preko Twittera. 

Desni centar PP i lijevi centar PSOE mijenjaju se u Španjolskoj na vlasti posljednja četiri desetljeća.

„Raspuštanje je posljedica naše odluke iz 2011. da definitivno prekinemo oružanu borbu“, napominje ETA.

 „Ostvarenje prava na odlučivanje, kako bi se postiglo nacionalno priznanje, bit će ključno. Baskijska ljevica za nezavisnost radit će na uspostavi države Baskije. Ovu posljednju odluku o raspuštanju donosimo u korist otvaranja nove povijesne faze. ETA je izrasla iz ovog naroda i sada se raspušta u njemu“, završava pismo organizacije.

Zagovornici nezavisnosti Baskije traže referendum kakav je 2014. održan u Škotskoj i kakav je u listopadu bio zabranjen u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku Španjolske. Prema španjolskom ustavu iz 1978., kada je uvedena demokracija, referendumi su dopušteni jedino na razini cijele države ali ne i na razini njenih 17 pojedinačnih pokrajina.

Španjolski ustavni sud je prošle godine zabranio održavanje referenduma u Kataloniji no tadašanja regionalna vlada ga je ipak organizirala, a nakon toga je parlamentu u Barceloni bila izglasana uspostava republike Katalonije. Smijenjeni katalonski dužnosnici optuženi su za pobunu te im prijete višegodišnje zatvorske kazne.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Uhitili muškarce koji su tvrdili da je Danka kod njih; Na imanju su pronašli podzemne kanale

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag