Obavijesti

News

Komentari 348

Iran šalje Rusiji još dronova? NATO: Ukrajini ćemo isporučiti sustav za borbu protiv dronova

Iran šalje Rusiji još dronova? NATO: Ukrajini ćemo isporučiti sustav za borbu protiv dronova

EU je u ponedjeljak donijela odluku o pokretanju misije osposobljavanja 15.000 ukrajinskih vojnika, odobrila dodatnih 500 milijuna eura za nabavu oružja Ukrajini, te zaprijetila Iranu uvođenjem sankcije

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
22.31

Berlusconi kaže da je s Putinom razmijenio "simpatična pisma"

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u utorak da je ponovno u kontaktu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i da su nedavno razmijenili "simpatična pisma", prema audio snimci koju je objavila talijanska novinska agencija.

Berlusconi (86) se često hvalio svojim prijateljstvom s Vladimirom Putinom do ruske invazije Ukrajine, te je uzburkao javnost prošli mjesec kad je rekao da je Putin gurnut u rat i da je želio staviti "pristojne ljude" na čelo u Kijevu.

"Ponovno sam stupio u kontakt s Putinom, poprilično, u smislu da mi je za rođendan poslao 20 boca votke i vrlo simpatično pismo", Berlusconi je rekao zastupnicima donjeg doma parlamenta, prema audio snimci novinske agencije LaPresse.

"Odgovorio sam mu bocama vina Lambrusco i jednako simpatičnim pismom", rekao je Berlusconi, čiji je rođendan bio 29. rujna.

>>> Više pročitajte OVDJE...

21.43

Kijev osuđuje "neaktivnost" ICRC-a prema ukrajinskim zarobljenicima

Kijev je u utorak osudio "neaktivnost" Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) da pomogne ukrajinskim vojnicima koje su zarobili Rusi, a koje ta međunarodna organizacija još nije uspjela posjetiti.

"Nažalost, pri svakoj razmjeni, primjećujemo da je nedjelovanje ICRC-a dovelo do toga da su naši ratni zarobljenici i civilni taoci svakodnevno mučeni izgladnjivanjem, elektroškovima", izjavio je ukrajinski časnik za ljudska prava Dmitro Lubinec, po priopćenju iz ureda predsjednika.

Prema njegovim riječima, ICRC ne ispunjava svoj mandat koji predviđa posjete vojnim i civilnim zarobljenicima u zonama sukoba.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak potvrdio je da "Ukrajina očekuje i zahtijeva od ICRC-a odgovarajuću odlučnost da dobije pristup ukrajinskim zarobljenicima u Olenivki".

Epidemiološke uvjete u tom zatvoru, koji se nalazi u dijelu donecke regije (istok) pod ruskom okupacijom, osudio je UN, a Kijev je opetovano tražio da tim ICRC-a tamo ode.

"Ne vidimo da ICRC radi na zaštiti naših zatvorenika", dodao je Jermak, osuđujući i "destruktivnu i ciničnu" poziciju Rusije.

Prošlog petka ICRC je zatražio "hitan i nesmetan" pristup tisućama ratnih zarobljenika iz sukoba u Ukrajini, koje još nije uspio posjetiti.

Glasnogovornik ICRC-a Ewan Watson ponovio je da su "naši timovi spremni na terenu" za odlazak u zatvor Olenivka, ali je također odbio ulaziti u detalje o tome jesu li Kijev i Moskva aktivnije surađivali s organizacijom.

ICRC je posjetio "stotine ratnih zarobljenika s obje strane", podsjetio je Watson, također naglašavajući da je njegova organizacija uspostavila sustav za davanje vijesti obiteljima i bližnjima.

20.46

Novi ruski zapovjednik u Ukrajini priznao "napetu" borbenu situaciju

Novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, Sergej Surovikin, priznao je u utorak da je vojna situacija u Ukrajini "napeta", posebno oko okupiranog grada na jugu zemlje, Hersona.

"Situacija na području 'specijalne vojne operacije' može se opisati kao napeta", rekao je u intervjuu državnoj televiziji.

"Neprijatelj neprestano pokušava napadati pozicije ruske vojske"; rekao je.

"Najprije, ovo se tiče Kupjanska, Limana i sektora Mikolajiv-Krivij Rih."

Surovikin je rekao da se ruska vojska priprema evakuirati stanovništvo grada Hersona, glavnog grada istoimene regije koju je Rusija anektirala u južnoj Ukrajini, pred protuofenzivom iz Kijeva.

"Ruska vojska će prije svega osigurati sigurnu evakuaciju stanovništva" iz Hersona gdje ukrajinski napadi na civilnu infrastrukturu "stvaraju izravnu prijetnju životima stanovnika", rekao je Surovikin za televizijski kanal Rossia 24.

Naglasio je da je stanje u gradu "vrlo teško".

>>> Više pročitajte OVDJE...

19.52

Lavrov: Rusija ne vidi smisla u zadržavanju diplomata na zapadu

Rusija ne vidi „nikakvog smisla” u zadržavanju svoje diplomatske prisutnosti na zapadu, rekao je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, naglasivši kako će se Moskva umjesto toga koncentrirati na Afriku i Aziju. 

„Nema nikakvog smisla i, naravno, nikakve želje, zadržati jednaku prisutnost u zapadnim zemljama”, rekao je Lavrov tijekom susreta s mladim diplomatima. 

Ruski diplomati na zapadu rade „u uvjetima koji se teško mogu nazvati ljudskima i gdje im se stalno stvaraju problemi te im se prijeti”, naglasio je ruski šef diplomacije.

„No ključno je što tamo više nema posla jer se Europa odlučila zatvoriti za nas, prekinuti svaku gospodarsku suradnju s Moskvom”, nastavio je.

Istaknuo je da nema smisla tjerati druge da vole Ruse te da je „veća pozornost” potrebna zemljama trećeg svijeta u Africi i Aziji. Lavrov je rekao da Rusija tamo ima mnogo projekata kojima je nužna „diplomatska pratnja”. 

"U takvim uvjetima mi ćemo naravno težište staviti na one zemlje koje su spremne ravnopravno surađivati ​​na obostranu korist", zaključio je Lavrov.

Mnoge zapadne zemlje masovno su protjerale ruske diplomate nakon početka ruske ofenzive u Ukrajini 24. veljače. U nekim su slučajevima ta protjerivanja bila popraćena optužbama za špijunažu.

19.22

Stoltenberg: NATO Ukrajini isporučuje sustave za borbu protiv dronova

NATO će u sljedećim danima Ukrajini isporučiti sustave za obranu od napada dronovima, rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u utorak na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Berlinu.

"Najvažnije što sada možemo učiniti je da isporučimo ono što je NATO obećao, a to je još više sustava za protuzračnu obranu", rekao je Stoltenberg.

Sustavi protuzračne obrane će biti u stanju obraniti Ukrajinu od dronova iranske proizvodnje kojom Rusija već nekoliko dana intenzivno napada energetsku infrastrukturu zemlje.

"NATO će sljedećih dana isporučiti specijalne sustave protiv dronova koji mogu obraniti i napade od iranskih dronova", rekao je Stoltenberg.

Ukrajinske vlasti su priopćile kako je veliki broj dronova proteklih dana uništio gotovo trećinu elektrana u zemlji.

Komentari 348