Obavijesti

News

Komentari 89

EU izbori: HDZ pet, SDP tri, Živi zid i Most jedan mandat

EU izbori: HDZ pet, SDP tri, Živi zid i Most jedan mandat
4

U Europskom parlamentu najviše mandata imali bi HDZ (5) i SDP (3), dok bi Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija imali po jedan. Za prelazak izbornog praga borili bi se START i BM365

VIDEO

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas je raspisala izbore za hrvatske predstavnike u Europskom parlamentu, na koje će građani izaći u nedjelju, 26. svibnja. Iako su neki već objavili imena svojih kandidata i krenuli u kampanju, odlukom Predsjednice zapravo počinju teći rokovi za izbor zastupnika koji će građane predstavljati idućih pet godina u Bruxellesu.

Da su danas izbori za Europski parlament, koga bi birali građani? 

Hrvatski građani u svibnju po treći put izlaze na europske izbore, a da se oni kojim slučajem održavaju sada, prvi na listi bio bi HDZ s potporom od 29,5 posto. Odmah iza slijedi SDP s 18,9 posto i popravljenim rejtingom u odnosu na mjesec prije. 

Treći je izbor građana Živi zid s potporom od 9,4 posto, a Most je popravio rejting i sada može računati na potporu od 6,1 posto birača. Amsterdamska koalicija malo je izgubila potporu u odnosu na mjesec prije i trenutačno mogu računati na potporu od 5,6 posto. 


Za mandat u Europskom parlamentu još se bore i START Dalije Orešković koji može računati na potporu od 4,1 posto te stranka Bandić Milan 365 s potporom od 4 posto. 

Ostale stranke daleko su od mogućnosti da dobiju mandate europskih zastupnika i svi zajedno, od desnice do ljevice, u zbroju imaju 16,6 posto. Neodlučnih birača 60 dana prije izbora je 5,8 posto.

Tko dobila koliko mandata? 

Pogled na rezultate istraživanja upućuje na to da će HDZ, SDP, Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija imati svoje predstavnike u Bruxellesu, dok će se za prelazak izbornog praga boriti još START i Bandić Milan 365. 

HDZ u ovom trenutku ima čvrstih 5 mandata, SDP 3, a Živi zid, Most i Amsterdamska koalicija po 1. Za preostali mandat bi se borili HDZ, SDP, Živi zid, Start i Bandić Milan 365. U odnosu na istraživanje iz prošlog mjeseca vidljivo je da se Most dodatno približio mandatu, a da SDP ulazi u borbu i za četvrti mandat. 

Podsjećamo, kampanja još nije službeno ni počela, ne znaju se u potpunosti ni finalne koalicije i kandidacijske liste, a na rezultate će u velikoj mjeri utjecati izlaznost i uspješnost kandidata kod motiviranja birača da izađu na birališta pa je sve još nepoznato i neizvjesno. Važno je napomenuti i da svaka nova kandidatura pojedinca, stranke ili koalicije može utjecati na odnose snaga.

Napomena: 

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na uzorku od 983 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik