News

Komentari 3

EU skinula SAD s covid liste sigurnih zemalja za putovanje

EU skinula SAD s covid liste sigurnih zemalja za putovanje

Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su također skinute s liste. Cilj joj je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obvezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku

Članice EU-a dogovorile su se u ponedjeljak da se SAD skine s covid liste sigurnih zemalja, što znači da će putnici iz SAD-a i još pet država prolaziti strože granične kontrole, poput testova na koronavirus i karantene.

Izrael, Kosovo, Libanon, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su također skinute s liste. Cilj joj je da se usklade pravila za putovanja u EU, iako ne obvezuje članice koje slobodno vode svoju graničnu politiku.

Neke zemlje, kao što su Njemačka i Belgija, već su označile SAD crvenom bojom i traže testiranje i karantenu, a susjedne Francuska i Nizozemska smatraju SAD sigurnom zemljom.

Lista se temelji na epidemiološkoj situaciju u svakoj zemlji, ali je reciprocitet također jedan od čimbenika.

Prosječni dnevni broj novozaraženih u SAD-u narastao je na 450 na milijun stanovnika prema manje od 40 sredinom lipnja. Podaci za Izrael, Kosovo i Crnu Goru su još gori.

Na europskoj zelenoj listi sada je 17 zemalja, uključujući Kanadu, Japan i Novi Zeland.

EU i dalje dopušta ulazak većini cijepljenih putnika, iako se periodično mogu uvesti testovi i karantena, ovisno u koju se članicu Unije putuje. 

Unatoč pozivima EU-a, Washington ne dopušta europskim putnicima slobodan ulazak u zemlju. Unija je podijeljena na one kojima smeta to što nema reciprociteta i onih ovisnih o turizmu koji ne žele uvesti ograničenja američkim putnicima.