Obavijesti

News

Komentari 101

U V. Britaniji rekordnih 53.135 novih slučajeva zaraze koronom

U V. Britaniji rekordnih 53.135 novih slučajeva zaraze koronom
11

Danas je u Hrvatskoj zabilježeno 1350 slučajeva zaraze, preminulo je 56 ljudi. Ukupno je 7673 aktivnih slučajeva , među njima je 2654 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 254 pacijenta

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
21.22

EU kupuje dodatnih 100 milijuna doza BioNTechova i Pfizerovo cjepiva

Europska unija kupit će dodatnih 100 milijuna doza cjepiva od Pfizera i BioNTecha, čime se ukupni broj penje na 300 milijuna doza, objavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Odlučili smo uzeti dodatnih 100 milijuna doza od BioNTecha i Pfizera, cjepiva koje se već koristi u Europskoj uniji. Imat ćemo ukupno 300 milijuna doza toga cjepiva, koje je ocijenjeno sigurnim i učinkovitim. Uslijedit će još cjepiva", objavila je von der Leyen na Twitteru.

Europska komisija je u studenome potpisala s BioNTechom ugovor o nabavi 200 milijuna doza cjepiva, s mogućnošću nabave još dodatnih 100 milijuna doza. Cijena i za dodatnih 100 milijuna doza, ostaje ista - 15,5 eura po dozi.

Do odluke o aktiviranju opcije o nabavi dodatnih 100 milijuna doza došlo je nakon što su kod nekih potencijalnih cjepiva, za koje je Komisija također potpisala sporazume o nabavi, došlo do nepredviđenih kašnjenja u kliničkim ispitivanjima.

BioNTechovo i Pfizerovo cjepivo najprije je odobreno u SAD-u i u Velikoj Britaniji, a u Europskoj uniji krenulo se s masovnim cijepljenjem protiv covida-19, u nedjelju 27. prosinca.

20.26

U Britaniji rekordnih 53.135 novozaraženih

Britanska vlada u utorak je izvijestila o 53.135 novih slučajeva zaraze koronavirusom u posljednja 24 sata, što je najveći broj otkako su sredinom 2020. počela masovna testiranja i predstavlja nagli porast u odnosu na prethodni rekord od 41.385 novozaraženih od ponedjeljka.

I broj smrtnih slučajeva je najviši u posljednjih 28 dana i u utorak je iznosio 414 u odnosu na 357 u ponedjeljak, a od početka pandemije je ukupno u Ujedinjenom Kraljevstvu od posljedica covida-19 umrlo 71.567 ljudi.

Britanija se trenutačno bori s novom inačicom COVID-a za koju znanstvenici kažu da je u stanju brže se širiti.

"I dalje bilježimo velik broj novozaraženih u cijeloj Velikoj Britaniji, što je iznimno zabrinjavajuće, osobito jer su nam bolnice preopterećene", rekla je Susan Hopkins, viša medicinska savjetnica za javno zdravstvo.

Dodala je da su neke brojke koje se odnose na porast broja slučajeva tako visoke zbog kasnijih rezultata uslijed božićnih blagdana, no da su "uglavnom odraz stvarnog povećanja".

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock u srijedu će objaviti nove informacije o regionalnim restrikcijama povezanim s koronavirusom.

 

19.48

Nove varijante koronavirusa mogle bi uzrokovati više smrtnih slučajeva

Postoji „visok” rizik da varijante koronavirusa koje su nedavno identificirane budu uzrok dodatnog pritiska na zdravstvene sustave i veće smrtnosti jer su zaraznije, upozorio je u utorak Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC).

ECDC u svojem zadnjem izvješću ocjenjuje da će, „premda nema informacija o težim slučajevima zaraze” tim varijantama virusa, njihova veća zaraznost imati „izraženiji učinak na broj hospitalizacija i umrlih”.

To posebice vrijedi za "starije ili one s komorbiditetima”, navodi agencija, čije je sjedište u Stockholmu.

Izvješće je ponajprije posvećeno varijantama virusa koje su nedavno otkrivene u Velikoj Britaniji i Južnoafričkoj Republici kod kojih je utvrđena „povećana transmisija”.

U Ujedinjenom Kraljevstvu i u svijetu do sada je potvrđeno više od 3000 slučajeva zaraze britanskom varijantom virusa.

Gotovo 300 slučajeva druge varijante koronavirusa utvrđeno je u Južnoafričkoj Republici, te tri slučaja u Europi (dva u Ujedinjenom Kraljevstvu i jedan u Finskoj) kod ljudi koji su se vratili iz Južnoafričke Republike.

18.53

Američki Senat pod pritiskom zbog pomoći građanima zbog pandemije

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell u nezgodnoj je situaciji jer demokrati i predsjednik Donald Trump vrše na njega pritisak da odobri povećanje izravnih plaćanja građanima zbog pandemije koronavirusa na 2000 američkih dolara.

Nakon što je Zastupnički dom odobrio tu mjeru, ona je došla u Senat, gdje održavanje glasanja ovisi o McConnellu.

Trump ga je putem Twittera pozvao da odobri glasanje.

"$2000 za naš veliki narod, ne $600! Dovoljno su propatili zbog kineskog virusa!!!", poručio je predsjednik  iz svojeg ljetnikovca na Floridi.

McConnell, koji sam odlučuje o tome koji će prijedlog zakona Senat razmatrati, nije se izjasnio hoće li podržati povećanje potpora i hoće li uopće dopustiti glasanje.

Neki republikanski senatori, uključujući njegove saveznike kao što su Lindsey Graham i Marco Rubio, zadnjih su dana promijenili mišljenje i sada tvrde da podržavaju tu mjeru.

Za njezino usvajanje potrebna je potpora najmanje 60 senatora, što nije jednostavno osigurati čak ni uz Trumpovu potporu.

McConnell se jako protivi da se za pomoć gospodarstvu i građanima izdvoji više od 900 milijardi dolara koliko je već odobreno.

Uz to, senator Bernie Sanders blokira razmatranje posebne odluke o poništenju Trumpova veta na prijedlog zakona o obrani dok se ne odobri glasanje u Senatu o potpori od 2000 dolara.

18.12

Srbija: Preminulo 46 pacijenata, 3136 novozaraženih

U posljednja 24 sata testirano je 14.987 osoba, od kojih je 3.136 pozitivno na koronavirus. Preminulo je 46 ljudi..

U bolnicama širom Srbije na respiratoru nalaze 283 pacijenta.

Od početka epidemije od posljedica Covida 19 umrlo je 3.119 ljudi  Trenutno je na lječenju u Covid bolnicama 9.366 pacijenata.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da su bolnice i dalje pune, veliki broj pacijenata je na intenzivnoj njezi, na respiratoru i da je i dalje veliki broj prijema u bolnice, iako je otpusta nešto više nego prijema

 - To su dobre vijesti, ali je moguće da dođe do pogoršanja ako se baš opustimo za vrijeme novogodišnjih praznika -  rekao je Kon

Komentari 101