News

Komentari 1

Europska komisija odobrila je Fortenovi kupnju Mercatora

Europska komisija odobrila je Fortenovi kupnju Mercatora

EK bezuvjetno je, u skladu s Uredbom EU-a o koncentracijama, odobrila Fortenovi kupnju Mercatora. Smatra da transakcija ne izaziva zabrinutost u pogledu tržišnog natjecanja u Europskom gospodarskom prostoru

Odobrenom koncentracijom, Fortenova grupa stječe kontrolu nad Poslovnim sistemima Mercator.

EK napominje da je transakcija dio šireg restrukturiranja Fortenovina prethodnika Agrokora. Njome se zapravo Mercator ponovno uključuje u istu grupu društava kojoj je pripadao od 2014. kada je Agrokor stekao kontrolu nad Mercatorom, sve do travnja 2019. kada je na Fortenovu prenesena sva ostala imovina Agrokora, osim Mercatora.

"Tijekom ispitnog postupka Komisija je primila povratne informacije od brojnih lokalnih i međunarodnih konkurenata, dobavljača i klijenata Fortenove i Mercatora, među kojima su proizvođači robe široke potrošnje, veleprodajni dobavljači i trgovci na malo. Komisija je na temelju svojeg istraživanja tržišta utvrdila da se prijavljenom transakcijom neće bitno smanjiti izravno tržišno natjecanje u nabavi i veleprodaji svakodnevne robe široke potrošnje", kaže se u EK-ovoj objavi.

Iz Fortnenove su pak izvijestili da je za teritorije Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore te Sjeverne Makedonije prijava podnesena nadležnim lokalnim regulatorima za zaštitu tržišnog natjecanja te su sad sva nacionalna tijela, osim Komisije za konkurenciju Republike Srbije, odobrila koncentraciju.

'Otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine'

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško je istaknuo kako ih veseli odluka EK da odobri prijenos Mercatora s Agrokora na Fortenova grupu te kako vjeruju da će uskoro uslijediti i odobrenje srbijanske Komisije.

"Time se time otvara put da se prijenos Mercatora realizira do konca ove godine i da maloprodaja Fortenova grupe od 2021. na tržištu nastupi kao zajednička, regionalna grupacija čije je poslovanje u interesu svih dionika - od zaposlenih preko dobavljača i dioničara do ukupnog gospodarskog okruženja u nacionalnim državama, ali i na prostoru cijele regije“, rekao je Peruško komentirajući odluku Europske komisije.

Predsjednik Uprave Mercatora Tomislav Čizmić također je naglasio da je odobrenje izuzetno važan korak u prijenosu Mercatora na Fortenova grupu.

"Snažan vlasnik će Mercatoru omogućiti daljnji rast i razvoj te podržati strateške projekte Mercatora, uključujući investiciju u novi logistički centar u Ljubljani vrijednu 130 milijuna eura", kazao je Čizmić.

Najčitaniji članci