Obavijesti

News

Komentari 0

Europski obrambeni fond imat će 8 milijardi eura do 2027.

Europski obrambeni fond imat će 8 milijardi eura do 2027.

Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište ocjenjuje da je "Europski obrambeni fond iznimno važan doprinos većoj europskoj neovisnosti", jer EU treba "postupno postati čimbenik sigurnosti na svjetskoj razini".

VIDEO

Europska komisija je službeno ustanovila Europski obrambeni fond koji će od 2021. do 2027. raspolagati s 8 milijarda eura kojima će sufinancirati projekte suradnje između vojnih tvrtka i tako jačati europsku neovisnost.

"EU prvi put ulaže dio proračuna u obranu", izrazio je zadovoljstvo povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton, čiji portfelj obuhvaća i obranu.

Fond raspolaže sa 7,95 milijarda eura na osam godina a proračun EU-a, odnosno Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, za to razdoblje je 1074 milijarde. Uplata u fond bila je tema teških pregovora jer su ga neke zemlje odbile financirati.

Thierry Breton ocjenjuje da je "Europski obrambeni fond iznimno važan doprinos većoj europskoj neovisnosti", jer EU treba "postupno postati čimbenik sigurnosti na svjetskoj razini".

Namijenjen je financiranju, uz zemlje članice, projekata vojne suradnje kao nositelja tehnoloških inovacija i usmjeren je ne samo na velike, nego i na male i razvojne tvrtke.

Moći će se koristiti i za financiranje projekata u kojima sudjeluju neeuropske kompanije ali "po točno određenim uvjetima zamišljenim kako bi se zajamčilo očuvanje europske sigurnosti i interesa", rekao je povjerenik.

U toj je prigodi objavljen prvi javni natječaj za projekte vrijedan 1,2 milijarde eura. Od toga 700 milijuna ide za velike projekte kao što je proizvodnja budućih borbenih zrakoplova, digitaliziranih brodova i proturaketne obrane, dodao je. Sto milijuna je namijenjeno projektima koji nose "kritične tehnologije" poput umjetne inteligencije, 50 milijuna za svemir i 100 milijuna za kibernetičke tehonologije .

Komisija će ujedno sa 158 milijuna eura financirati 26 projekata putem svog europskog programa za industrijski razvoj na području obrane (EDIDP), koji je preteča Europskog obrambenog fonda.

Najposlije, odlučila je 100 milijuna eura izdvojiti za budući eurodron koji razvijaju Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska te 37 milijuna za program sigurnih komunikacija ESSOR.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava
Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna
ŠEST SADA, ŠEST KASNIJE

Naši novi vojni avioni slijeću u četvrtak! Koštali su 1,2 milijarde eura, a ugovor je i dalje tajna

Plus+ Stiže šest od 12 aviona. Dva dvosjeda i četiri jednosjeda biti će u novim hangarima na Plesu. Zauvijek će poslati u mirovinu stare MiG-ove 21