Obavijesti

News

Komentari 0

Europski ured za azil postaje agencija s većim ovlastima

Europski ured za azil postaje agencija s većim ovlastima

Europski parlament ovog je tjedna prihvatio pretvaranje Europskog potpornog ureda za azil u Agenciju za azil koja će imati veće ovlasti u primjeni europskog sustava azila

VIDEO

“Ovo je tek početak reforme europskog sustava azila, bude li za to potrebe,” izjavila je Elena Jončeva, bugarska zastupnica iz redova socijaldemokrata (S&D) i izvjestiteljica parlamenta za uredbu o Agenciji za azil.

Zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak na mini-plenarnoj sjednici u Bruxellesu potvrdili dogovor Parlamenta i Vijeća EU-a o toj novoj EU-ovoj agenciji postignut u lipnju.

Nova agencija imat će veće ovlasti u koordinaciji, promicanju suradnje i razmjeni informacija među državama članicama po pitanju azila i pružati pomoć u primjeni zajedničkog europskog sustava azila.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je nakon postizanja dogovora Vijeća i Parlamenta ustvrdila da će osnivanje Agencije “pomoći da se procedure za rješavanje zahtjeva za azil u EU-u učine bržim i uniformnijim".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Agencija će uspostaviti skupinu od minimalno 500 stručnjaka za azil koji će članicama Unije pružati pomoć na terenu, posebice kod relokacije i preseljavanja izbjeglica i tražitelja azila. Najveći broj tih stručnjaka koji će se raspoređivati prema potrebi, odnosno u slučajevima kada se neka od članica nađe pod izvanrednom pritiskom migrantskog vala, dolazi iz Njemačke i Francuske, 86 i 80, a Hrvatska će dati pet stručnjaka.

Na granici Poljske i Bjelorusije pronašli tijelo migranta iz Sirije
Na granici Poljske i Bjelorusije pronašli tijelo migranta iz Sirije

Uz to, Agencija će od 31. prosinca 2023. godine biti odgovorna za nadzor provedbe EU-ovog sustava azila u zemljama članicama. Takvo praćenje može obuhvatiti poštivanje kriterija za postupanje spram tražitelja azila, uključujući kriterije koji se odnose na poštivanje procedura, ljudskih prava, uvjeta prihvata i zaštitu djece.

Promjena u odnosu na dosadašnji Europski potporni ured za azil je, po zahtjevu Europskog parlamenta, i uspostava novog mehanizma za prigovore za što će biti nadležan poseban Službenik za temeljna prava.

Odgovornost tog službenika će biti da novouspostavljena Agencija u svom djelovanju ne krši temeljna ljudska prava i promiče poštivanje tih prava u EU-ovoj politici azila, a eventualne prigovore će moći upućivati sve osobe, ili njihovi predstavnici, koje smatraju da su im postupanju Agencije kršena prava..

“Dugo smo pregovarali o tome kako riješiti problem migracija”, rekla je Jončeva u obraćanju parlamentu.

Europska komisija je predložila uspostavu ove agencije u svibnju 2016. godine u sklopu sedam zakonodavnih prijedloga za poboljšanje funkcioniranja zajedničkog europskog sustava azila nakon pritiska kojeg je stvorila migrantska kriza.

Pregovori između Vijeća EU i Europskog parlamenta započeli su u prosincu 2016., a privremeni dogovor Vijeća i predstavnika Europskog parlamenta postignut je tek nakon pet godina, u lipnju 2021. godine.

'Migrantska kriza mogla bi prerasti u vojni sukob...'
'Migrantska kriza mogla bi prerasti u vojni sukob...'

Prihvaćanje odluke o uspostavi nove agencije bilo je opterećeno podjelama među članicama u pitanju reforme EU-ovog sustava azila i migracijskih politika.

Sredozemne zemlje, najizloženije migracijskim valovima, ustrajavaju na cjelovitom rješenju za pitanje migracija i pribojavaju se da bi usvajanje parcijalnih mjera moglo oslabiti njihov utjecaj na konačni EU-ov migracijski paket.

Dok te zemlje, ponajviše Grčka i Italija, u središte rasprave žele postaviti pitanje solidarnosti među članicama u zbrinjavanju, relokaciji i repatrijaciji migranata i azilanta, sjeverne članice najviše zabrinjava slobodno kretanje migranata i azilanata na prostoru EU-a.

Dio članica, uglavnom s istoka Europe, pak odbija obvezu prihvaćanja migranata koji bi se razmještali iz članica koje se nalaze na vanjskim granicama Unije, odnosno zemalja ulaza u EU gdje migranti podnose zahtjeve za azil.

Postignuti dogovor u obzir stoga uzima činjenicu da su u tijeku rasprave o novom paktu o migracijama i azilu te se odgađa početak primjene mehanizma praćenja, a portugalsko predsjedništvo EU-a tako je ovog ljeta odgodilo i razgovore o reformi sustava dijeljenja biometrijskih podataka i otisaka prstiju među članicama, Eurodac.

U Njemačku i dalje dolaze migranti preko Poljske
U Njemačku i dalje dolaze migranti preko Poljske

Parlament je privremeni sporazum podržao s 392 glasa za, 92 protiv, mahom zastupnika desnih političkih grupacija Europski konzervativci i reformisti (ECR) i Identitet i demokracija (ID), te 73 suzdržanih. Kada sporazum formalno prihvati i Vijeće objavit će se u službenom listu EU-a i stupiti na snagu za 20 dana nakon objave.

Jončeva je glasovanje u Europskom parlamentu prozvala “povijesnim trenutkom za reformu Zajedničkog europskog sustava azila” i istaknula da su unatoč zahtjevnom pregovorima uspjeli prevladati razlike s Vijećem kako bi došli do konačnog sporazuma.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...