Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
42 komentara

Evo što trebate napraviti ako vam poslodavac ne isplati plaću

Neisplate plaća, odugovlačenja s isplatom i isplate dijela plaće na ruke crna su svakodnevnica brojnih građana pogotovo u ugostiteljstvu, trgovini i građevini

42 komentara

Nepoštenje poslodavca nije rijetkost u Hrvatskoj pa se mnogi zaposlenici moraju rukama i nogama boriti za teško zarađene kune. Neisplate plaća, odugovlačenja s isplatom i isplate dijela plaće na ruke crna su svakodnevica brojnih građana pogotovo u ugostiteljstvu, trgovini i građevini. O plaćenim prekovremenim satima većina može samo sanjati. 

Portal Moj Posao donosi savjete o tome što napraviti kad postanete žrtva takvog poslodavca.

Radnik koji dulje ne prima plaću za obavljeni rad može dati i izvanredni otkaz s obrazloženjem neisplate plaća. Također, ako je poslodavac radniku krajem svakog mjeseca za prethodni mjesec rada predao obračun neisplaćene plaće, tada radnik može pokrenuti ovrhu protiv poslodavca, i to temeljem obračuna plaće koji predstavlja ovršnu ispravu.

Ovrha se podnosi direktno Financijskoj agenciji, a ako poslodavac nije svaki mjesec predao obračun plaće, tada radnik može tužiti poslodavca na nadležnom sudu za isplatu, savjeti su s portala Moj Posao. S obzirom na to da se radi o sporu iz radnog odnosa, radnik ne plaća sudsku pristojbu u takvom sporu. 

Iznimno, ako je poslodavac djelomično isplatio plaću radniku u iznosu koji je manji od minimalne plaće, radnik za taj mjesec ostvaruje pravo na isplatu iznosa minimalne plaće umanjenog za iznos koji mu je isplaćen po osnovi te plaće odnosno naknade plaće. Navedene isplate izvršava Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca.

Neisplate plaća možete i prijaviti nadležnom inspektoratu.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message