News

Komentari 0

Facebook Francuzu ne dopušta da uživo prenosi vlastitu smrt

Facebook Francuzu ne dopušta da uživo prenosi vlastitu smrt

Teško bolesni Alain Cocq u petak je krenuo u štrajk glađu do smrti jer mu država ne dopušta eutanaziju. Svoje umiranje namjeravao je prenositi na Facebooku, no društvena mreža je to zabranila

Facebook je jučer blokirao video emitiranje uživo na profilu Francuza  koji je putem te društvene mreže želio prenositi svoju smrt. Alain Cocq u petak je krenuo u štrajk glađu te namjerava odbijati hranu, napitke i sve druge metode kojima ga se pokušava održati na životu. To je njegov protest protiv francuskih zakona koji mu ne omogućavaju eutanaziju, a emitiranjem na Facebooku želio je poslati poruku i ukazati na muke kojima je izložen već trideset godina. 

 

Cocq boluje od rijetke bolesti zbog koje mu se blokiraju arterije što uzrokuje velike poremećaje u krvožilnom sustavu. Vezan je uz krevet, ne može niti samostalno jesti pa ga hrane pomoću sonde. Pretpostavlja da će bez hrane i lijekova preživjeti još tjedan dana. 

- Ovo je početak mog puta ka oslobođenju i vjerujte mi, sretan sam. Znam da će dani koji su preda mnom biti teški, ali ja sam donio odluku - napisao je Cocq na Facebooku nakon što je konzumirao svoj posljednji obrok . 

Alain Cocq, suffering from a degenerative disease that has no treatment, wants to die with dignity

No planove o slanju poruke emitiranjem umiranja na Facebooku pokvarila mu je sama društvena mreža koja je jučer blokirala video emitiranje uživo s njegovog profila. 

-Iako respektiramo želju gospodina Cocqa da privuče pažnju na svoj kompleksni problem mi smo nakon konzultacija sa stručnjacima odlučiti blokirati emitiranje uživo s njegovog profila - rekao je jedan glasnogovornik Facebooka francuskoj agenciji AFP. 

Alain Cocq, suffering from a degenerative disease that has no treatment, wants to die with dignity

Ubrzo se putem poruke na društvenoj mreži oglasio sam Cocq - Facebook mi je blokirao video emitiranje, sada je na vama da im kažete što mislite o tome i njihovim metodama onemogućavanja ljudi u slobodi govora, zovite svoje zastupnike, senatore, vlasti, predsjednike vaših država da protestiraju protiv ovakvog kršenja osnovnih prava - poručio je svojim pratiteljima,a  post je skupio više tisuća komentara.


Facebook se s druge strane poziva da u njihovim pravilima stoji da je na društvenoj mreže ne smije prikazivati samoubojstvo. 

Eutanazija ili asistirano samoubojstvo su legalni u Belgiji, Nizozemskoj, Njemačkoj i Švicarskoj. U Francuskoj, te u većini zapadnoeuropskih država dopušta se samo pasivna eutanazija, a to znači da se osobu ne smije usmrtiti već samo dopusti da umre isključivanjem uređaja koji je drže na životu, ukidanjem lijekova ili prestankom hranjenja. 

 

Najčitaniji članci