Obavijesti

News

Komentari 9

Fakultet će graditi parkiralište za profesore na igralištu škole

Fakultet će graditi parkiralište za profesore na igralištu škole
4

Fakultet u Osijeku donio je jednostranu odluku da igralište koje je škola koristila 50 godina napravi parkiralište za aute svojih profesora. Roditelji učenika su ogorčeni

VIDEO

Nitko od učenika Osnovne škole Franjo Krežma iz Osijeka i njihovih roditelja nije se okupio na igralištu te škole u četvrtak u podne prosvjedovati protiv jednostrane odluke susjednog Filozofskog fakulteta da upravo na tom igralištu napravi – parkiralište za automobile svojih profesora. Premda su učenici, kad su prije nekoliko dana vidjeli izgradnju zidića kojim je prostor na kojem za lijepog vremena imaju tjelesni odgoj sveden na minimalnih 200-ak četvornih metara, počeli raditi transparente na kojima su izrazili svoj stav o tome što se radi, ravnateljica Jadranka Jurić ih je odgovorila od nakane da javno prosvjeduju.

'Kažu da će djeca dobiti lijepi i urbani kavez'

- Iz Filozofskog fakulteta su me pozvali na razgovor i objasnili što žele. Iz Grada mi još uvijek ništa nisu odgovorili, premda sam ih obavijestila o novonastaloj situaciji. Učenici nisu shvatili ovaj problem. Razgovarala sam i s njima i s roditeljima i objasnila im što Filozofski fakultet želi napraviti, a to je jedno urbano igralište koje će za učenike biti sigurno. No, oni kad su vidjeli kako se mala parcela odvaja za njihovo igralište, bili su zbunjeni i nije ih zadovoljilo obrazloženje da će to biti lijepi i urbani kavez. Oni imaju pravo izraziti svoje mišljenje i nezadovoljstvo, a ja ih u tome podržavam, ali još uvijek vjerujem da postoje i drugi načini kako riješiti ovu situaciju. A dok je tako, djecu treba zaštititi, - kaže Jadranka Jurić, ravnateljica osnovne škole.

Igralište je u vlasništvu Filozofskog fakulteta

Prema riječima ravnateljice, Osnovna škola Franjo Krežma koristi igralište za svoje potrebe već 50 godina, premda je igralište u vlasništvu Filozofskog fakulteta.

- Nama je to bio izvrstan prostor i za izlaske učenika za vrijeme odmora, jer su na igralištu zaštićeni od prometa. Koristili smo prostor i za produženi boravak te izvannastavne aktivnosti, kao što za iste potrebe ga koriste Trgovačka škola te Učenički dom - kaže ravnateljica. 

Ona potez dekanice Filozofskog fakulteta naziva "prekomotnim, jer u ovome dijelu grada parkirališta ima na pretek".

Djeca će dobiti kavez dimenzija 14x20 metara

Tek rijetki, zbunjeni i preplašeni roditelji pristali su razgovarati za medije. Pritom ne skrivaju ogorčenje postupanjem vodstva Filozofskog fakulteta koje je "velikodušno" odlučilo djecu iz osnovne škole "doslovno ostaviti u kavezu dimenzija 14x20 metara", a sad drugi prostor pretvoriti u parkiralište.

Roditelji su ogorčeni

- Poseban je problem za učenike nižih razreda koji idu u produženi boravak i u školi su do 16 sati, a upravo su za lijepog vremena u tom dvorištu. Ne znam kojim bi se aktivnostima oni sada mogli baviti u tih 200-ak četvornih metara. A u planu Filozofskog fakulteta je izgraditi novu zgradu, odnosno proširiti svoj postojeći prostor. Na što će to dvorište sličiti kad tu nikne nova zgrada, a sve učionice Osnovne škole Franjo Krežma gledaju na jug i u smjeru te zgrade. Mislim da se svi standardi, koje osnovna škola treba zadovoljavati što se tiče protupožarne i protupotresne sigurnosti, u ovom slučaju ne zadovoljavaju. Osim toga, hoće li djeca trčati između parkiranih automobila? Već sada je ulaz u školu zajednički kolni ulaz s fakultetom i fakultetskom kantinom pa kad djeca ujutro u 7.45 sati ulaze u školsko dvorište moraju se mimoilaziti s dostavnim vozilima i autima fakultetskih profesora. To je prestrašno - pričaju ogorčeni roditelji.

Dekanica: U kavezno igralište ulažemo 200.000 kuna

Loretana Farkaš, dekanica Filozofskog fakulteta, ne skriva iznenađenje reakcijom učenika i njihovih roditelja, jer, smatra, "ranije je s Osnovnom školom Franjo Krežma već dogovoreno kako će se smanjiti prostor igrališta i napraviti tzv. kavezno igralište u koje Filozofski fakultet ulaže 200.000 kuna".

- Prostor igrališta kojeg škola koristi je naše vlasništvo, a mi na njemu kroz koju godinu planiramo graditi zgradu kojom ćemo proširiti prostor fakulteta. U dogovoru s ravnateljicom pripremili smo projekt izgradnje ograđenog urbanog igrališta, tzv. kaveza za njihove potrebe i u to ćemo uložiti 200 tisuća kuna. Roditelji, očito, nemaju prave informacije, jer će to kavezno igralište biti namijenjeno za odbojku, mali nogomet, košarku i badminton. Naš je znak dobre volje osigurati da učenici budu na zraku, a osim toga, buduće će igralište biti sigurnije od postojećeg - tvrdi dekanica.

Prema njezinim riječima, Filozofski fakultet već godinama nastavu tjelesnog odgoja održava u dvorani OŠ Franje Krežme i za to im plaća 100 kuna po nastavnom satu, "dok su oni igralište na našem zemljištu koristili bez ikakve naknade". Napomenula je kako će parkirališni prostor biti namijenjen isključivo djelatnicima Filozofskog fakulteta. 

'Fakultet je vlasnik zemljišta, mogu s njim raditi što žele'

Vladimir Ham, osječki dogradonačelnik, kaže da u Gradskoj upravi nisu bili obaviješteni o novonastaloj situaciji, ali i da ih se nije ni moralo obavijestiti, jer - zemljište je u vlasništvu Filozofskog fakulteta koje s njim može raditi što želi. 

- Možemo samo apelirati na njihovu dobru volju da dođemo do kvalitetnijeg rješenja koje će zadovoljiti potrebe škole za igralištem, kao i potrebe fakulteta za parkirališnim prostorom. Nisu trebali građevinsku dozvolu, nismo imali mogućnosti uključiti se, ali morat ćemo vidjeti što se može učiniti - kaže Ham.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C
VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Nevjerojatne scene usred Zagreba! Veprovi usred dana trče pola metra od pješakinje

ZAGREB - Nekoliko čitatelja već nam je poslalo snimke divljih svinja kako u petak u jutarnjim satima pomahnitalo trče po Dubravi. Zaprimili smo novi video na kojem se vidi kako dvije divlje svinje protrčavaju na samo pola metra od djevojke koja hoda Branimirovom ulicom kao i ljudi koji čekaju autobus na stanici. Ranije su snimljene kako trče uz željezničku prugu