Obavijesti

News

Komentari 337

Fata Orlović dočekala pravdu: Srušili bespravnu pravoslavnu crkvu u dvorištu kod Srebrenice

Fata Orlović dočekala pravdu: Srušili bespravnu pravoslavnu crkvu u dvorištu kod Srebrenice

Ništa me ne zanima, ja znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci, kazala je ranije Orlović najavivši kako neće odustati od svojih zahtjeva sve dok je živa

VIDEO

Pravoslavna crkva bespravno sagrađena na privatnom zemljištu bošnjačke obitelji iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni srušena je u subotu čime je starica Fata Orlović nakon gotovo četvrt stoljeća dobila pravnu bitku u koju je ušla gotovo bez ikakvih izgeda na uspjeh. 

Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkvena građevina a nakon toga su kamioni počeli odvoziti materijal uz najavu kako bi cijeli posao trebo biti dovršen do ponedjeljka.

Rušenje je uslijedilo kao rezultat pravorijeka Europskog suda za ljudska prava koji je u listopadu 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njezino uklanjanje.

Fata Orlović (78) postala je simbolom borbe za povratak prognanih u prijeratne domove ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni gdje su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

Na zemljištu kuće bespravno joj sagradili pravoslavnu crkvu
Na zemljištu kuće bespravno joj sagradili pravoslavnu crkvu

Muž te 20 članova šire obitelji su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa svojih sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u vrtu njihove devastirane obiteljske kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

2000. godine počela je pravnu bitku za povrat svoje imovine suočavajući se s brojnim opstrukcijama pravosudnih vlasti u Bratuncu te na razini Republike Srpske. SPC je crkvu uporno odbijala izmjestiti nudeći naknadno otkup zemljišta na što Orlović nije pristajala.

"Ništa me ne zanima, ja znam da ova zemlja pripada meni i mojoj djeci", kazala je ranije Orlović najavivši kako neće odustati od svojih zahtjeva sve dok je živa.

Nakon što se nije uspjela izboriti za svoja prava pred domaćim sudovima Orlović je pravdu potražila u Strabourgu a kad je Europski sud za ljudska prava donio svoju presudu postavio je i rok za njezinu provedbu do travnja 2020. no i nakon toga su vlasti RS otezale s provedbom presude tvrdeći kako ne mogu naći tvrtku koja bi obavila rušenje.

"Konačno smo dočekali pravdu i hvala Bogu što je nana to doživjela", kazao je Mirza Karić, član obitelji Fate Orlović komentirajući za Fenu činjenicu da crkva napokon srušena.

Američko veleposlanstvo u BiH je u ožujku ove godine Fati Orlović dodijelilo posebno priznanje zbog njene ustrajnosti u borbi za prava povratnika ističući kako ona može biti uzor mnogima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 337
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca