Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

FBI u panici: Godinama lažirali dokaze, agenti lagali na sudu...

"Pravosudni odjel i FBI javno su priznali da je gotovo svaki član FBI forenzičke ekipe lažno svjedočio u gotovo svim suđenjima u kojima su nudili dokaze"

Press Association/Pixsell
Foto: Press Association/Pixsell
6 komentara

The Washington Post je prije nekoliko dana objavio priču zbog koje su se mnogima digle sve dlake na tijelu: "Pravosudni odjel i FBI javno su priznali da je gotovo svaki član elitne FBI forenzičke ekipe lažno svjedočio u gotovo svim suđenjima u kojima su nudili dokaze protiv optuženika za zločinačke radnje, i to u razdoblju duljem od dva desetljeća, prije 2000. godine."

Što je pošlo po krivu? "Od 28 istražitelja u FBI-jevom odjelu za laboratorijsko mikroskopsko uspoređivanje kose, 26 ih je namjerno namještalo forenzičke dokaze da idu u prilog tužitelju, i to u više od 95 posto slučaja, od 268 osuda koliko ih je dosad pregledano."

Kako piše Express, stravične pogreške otkrivene su u velikom, trogodišnjem pregledu koje provodi Državno udruženje odvjetnika koji se bave kaznenim pravom i članovi projekta Innocence. Ove dvije skupine pomažu vladi u najvećem pregledu osuda na temelju upitnih forenzičkih dokaza.

Ono što najviše užasava jest činjenica da su se među pregledanim slučajevima nalazili i oni od 32 optuženika koji su na temelju dostavljenih dokaza osuđeni na smrtnu kaznu. Od njih 32, 14 ih je već pogubljeno ili su preminuli u zatvoru.

Više čitajte OVDJE.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message