Obavijesti

News

Komentari 4

Filipović: Raspisivati natječaj manje od mjesec dana prije izbora je jeftini populizam

Filipović: Raspisivati natječaj manje od mjesec dana prije izbora je jeftini populizam

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović, predstavio je kandidatkinje za svoje zamjenice. Komentirao je i protukandidate i njihove poteze

VIDEO

Za Dan žena sam istaknuo kako ću se zalagati za što više žena na upravljačkim pozicijama u Gradskoj upravi, podsjetio je danas HDZ-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Davor Filipović te predstavio dvije kandidatkinje za svoje zamjenice ukoliko osvoji vlast. 

A to su Iva Hraste Sočo i Mirjana Kujundžić Tiljak.

Docentica Hraste Sočo, istaknuo je Filipović, diplomirala je na Muzičkoj akademiji, a doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. 

- Solistica je HNK-a, interpretirala je 21 glavnu ulogu, nastupala na međunarodnoj sceni. Radi na Akademiji dramskih umjetnosti, predaje na Muzičkoj akademiji, napisala je jako velik broj znanstvenih i stručnih radova, kao i knjigu i dobila brojna domaća i međunarodna priznanja  - naveo je Filipović dodavši kako je Hraste Sočo radila i u našem veleposlanstvu u Beču kao diplomatkinja. 

Od 2009. do 2019. radila je i u Ministarstvu kulture, gdje je, među ostalim, bila pomoćnica ministrice, a danas je posebna savjetnica ministrice. Kao njezine kvalitete Filipović je još naveo i to što aktivno govori engleski, njemački i talijanski, a pasivno francuski jezik.

- Iz njenog životopisa možete zaključiti da će se baviti područjem kulture, ali i obnove nakon potresa - rekao je Filipović. 

Poticanje razvoja kulture, briga o umjetnicima, očuvanje i posebno u ovom trenutku obnova kulturne baštine bit će prioriteti kojima će se posvetiti, istaknula je Hraste Sočo. 

- Čast mi je da sam imenovana kandidatkinjom za zamjenicu gradonačelnika Grada Zagreba u ime HDZ-a. Kao rođenoj Zagrepčanki, umjetnost i kultura u našeg gradu mi je od posebne važnosti. Svakako nam je bitna transparentnost u financiranju, u zapošljavanju kako u gradskim ustanovama u području kulture, tako i na upravljačkim pozicijama. Nadamo se da ćemo pridonijeti sveopćem urbanom identitetu Grada Zagreba, posebice s naglaskom na kreativne i kulturne industrije, kao gospodarski zamašnjak i kulturni turizam - poručila je. 

Kujundžić Tiljak, naveo je Filipović predstavljajući drugu kandidatkinju, redovita je profesorica na Medicinskom fakultetu, pročelnica Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku informatiku te ravnateljica škole Narodnog zdravlja Andrija Štampar.

- Liječnica je, profesorica, članica matičnog Odbora za polje medicinske znanosti, od ožujka prošle godine i predsjednica Kriznog stožera za borbu protiv Covida-19 i surađuje s HZJZ-om u kreiranju i provođenju  protupandemijskih mjera u okviru Sveučilišta u Zagrebu - naveo je. 

Od 1991. do 1998. Kujundžić Tiljak imala je značajnu ulogu u pružanju pomoći izbjeglicama u Domovinskom ratu, dodao je Filipović, bila je i savjetnica potpredsjednika Vlade, radila u Uredu predsjednika Franje Tuđmana, a od 1998. do 2000. bila je savjetnica ministru znanosti i tehnologije te se bavila ustrojem znanstvene djelatnosti u Hrvatskoj.

- Napisala je 125 stručnih i znanstvenih radova, a iz njene biografije možete vidjeti da će se primarno baviti zdravstvom, ali i obrazovanjem - rekao je. 

Ukoliko Filipović postane gradonačelnik, a ona zamjenica, istaknula je Kujundžić Tiljak, zalagat će se za što bolju, kvalitetniju i pristupačniju zdravstvenu skrb za sve sugrađane - od najmlađih do najstarijih, ali i za što bolju organizaciju predškolske, školske i sveučilišne obrazovne djelatnosti. 

- I meni je iznimna čast što sam na ovim izborima kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika i što sam dobila zdravstvenu skrb i obrazovanje u našem gradu - poručila je.

A nakon što ju je u nekoliko navrata prozvao da objavi tko joj financira kampanju, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt to je i učinila. Objavila je na svom Facebooku i video u kojem se sprda otvaranjem sefa, kao odgovor na prozivke da iza nje stoje moćnici. 

- Ne gledam video uratke drugih protukandidata. Što se tiče financiranja njene kampanje, bilo bi svakako zanimljivo vidjeti, obzirom da je još od osmog mjesec u kampanji, tko joj financira kampanju od tada do danas - poručio je.

Komentirao je i protukandidatkinju Jelenu Pavičić Vukičević i njenu vožnju žičarom kako bi pokazala da je sigurna. 

- Bilo bi dobro da obnašateljica dužnosti prokomentira kako je cijena tog projekta s 300 milijuna narasla na 750 milijuna kuna, a ne da komentira je li nešto sigurno, za to imaju stručnjaci koji to trebaju reći - poručio je.

Raspisivanje natječaja malo manje od mjesec dana prije izbora, što je učinila Pavičić Vukičević za gradski stadion, nazvao je jeftinim populizmom.

- Ja se fokusiram na bitne stvari koje mogu poboljšati život svih naših sugrađana, a to su odgovorno upravljanje financijama, transparentnost na najvećoj mogućoj razini, uspješna obnova našeg grada i kapitalni projekti. ne bavim se videima i glazbenim ukusima mojih protukandidata - poručio je Filipović i na pitanje oko trećeg protukandidata, Miroslava Škore, koji je povukao spot s reperom Zizijem, nakon što je ovaj u fokus javnosti došao zbog veličanja nacizma.

Što se tiče sukoba unutar SDP-a, to ga, istaknuo je, ne čudi.

- Ne bavimo se drugim strankama, ali to me ne začuđuje obzirom da su oni u slobodnom padu, kako na nacionalnoj razini, tako i u Gradu Zagrebu - poručio je.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...